Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Acest tragic accident în urma căruia au murit 1514 de persoane a venit ca o surpriză în condițiile în care constructorul afirmase că vaporul nu poate fi scufundat.
Catastrofa navală chiar și la mai bine de 100 de ani de când a avut loc suscită în continuare curiozitatea oamenilor de știință care vor să afle ce s-a întâmplat cu adevărat și ce a putut să provoace o eroare atât de gravă din partea comandantului navei.
Cea mai recentă teorie implică aurora boreală despre care supraviețuitorii catastrofei navale au povestit că în noaptea de 15 aprilie 2012 a fost una foarte strălucitoare, notează Bild.
Aurora boreală apare atunci când particulele încărcate electric din vântul solar lovesc straturile superioare ale atmosferei terestre. Acolo stimulează moleculele de oxigen și azot să strălucească.
Potrivit NASA, particulele încărcate pot interfera și cu semnalele electrice și magnetice, provocând astfel supratensiuni și vibrații. „Live Science”, un site de știri științifice, scrie: „O furtună solară (numită și furtună geomagnetică) care este suficient de puternică pentru a produce aurore boreale este suficient de puternică pentru perturba busolele și comunicația fără fir pe Titanic cât și pe navele din apropiere care ar fi putut interveni pentru a ajuta naufragiații”.
Cum va fi protejată epava Titanicului
Articolul se bazează pe un studiu al cercetătoarei în meteorologie Mila Zinkova care spune că chiar și o mică tulburare ar fi putut fi suficientă pentru a aduce Titanicul în ruină.
Furtuna magnetică ar fi putut „trage” busola Titanicului. O abatere de numai 0,5 grade ar fi fost suficientă pentru a pune nava pe cursul său fatal spre coliziunea cu aisbergul, a spus Zinkova.
Se mai spune că și conexiunile radio ale altor nave au fost date peste cap în noaptea în care Titanicul s-a scufundat. Publicația Live Science o citează pe Zinkova care spune că semnalele SOS transmise de Titanic nu au putut fi auzite de navele aflate în apropiere.
Teoria conform căreia aurora boreală ar fi fost cauza reală a scufundării Titanicului nu este încă suficient dovedită în acest studiu însă ar putea fi și o abordare interesantă pentru alți oameni de știință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...