De ce Taiwan a devenit noul punct nevralgic al economiei mondiale
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Taiwan este principalul producător de semiconductoare
Taiwan este principalul producător de semiconductoare
Pe măsură ce China împinge lumea să evite relațiile oficiale cu Taiwanul, liderii din întreaga lume își dau seama cât de dependenți au devenit de democrația insulei.

Taiwan, pe care China îl consideră o provincie a sa, este curtat pentru capacitatea sa de a produce cipuri de top pentru computere. Acest lucru se datorează în principal Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., (TSMC) cel mai mare producător de cipuri pentru smartphone-uri Apple, inteligență artificială și calcule de înaltă performanță, notează Bloomberg.

Rolul Taiwanului în economia mondială a fost una discretă, până în momentul în care industria auto a suferit din cauza deficitului de cipuri care sunt practuc utilizate la orice, de la senzori de parcare la reducerea emisiilor. Cu producătorii auto, printre care Volkswagen AG din Germania, Ford Motor Co. din SUA și Toyota Motor Corp. din Japonia, obligați să oprească producția și fabricile inactive, importanța Taiwanului a devenit brusc prea mare pentru a fi ignorată.

Producătorii auto americani, europeni și japonezi fac lobby la guvernele lor pentru ajutor, Taiwanului și TSMC li se cere să intervină. Cancelarul Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron au discutat despre potențialul penuriei anul trecut și au convenit asupra necesității de a accelera efortul Europei de a-și dezvolta propriul sistem din industria cipurilor, potrivit unui oficial francez cu cunoștințe despre această problemă.

Pledoariile industriei auto ilustrează modul în care abilitățile TSMC de a crea cipuri au oferit Taiwanului pârghie politică și economică într-o lume în care tehnologia este înrolată în marea rivalitate de putere dintre SUA și China - o abordare puțin probabil să se ușureze sub administrația Joe Biden.

Apple și Amazon au suspendat aplicația favorită a susținătorilor lui Trump

Puterea Taiwanului asupra afacerii cu semiconductori - în ciuda amenințării constante a invaziei de la Beijing - reprezintă, de asemenea, un punct în care lanțul global de aprovizionare se sufocă și care a generat urgentarea rezolvării problemei guvenelor de la Washington până la Tokyo.

Uniunea Europeană își propune să consolideze „suveranitatea tehnologică” a blocului printr-o alianță inarmată inițial cu până la 30 de miliarde de euro (36 miliarde de dolari) de investiții public-private pentru a crește cota Europei din piața globală a cipurilor la 20% (fără o dată țintă) ) de la mai puțin de 10% acum.

Totuși SUA deține încă poziții dominante, în special în proiectarea cipurilor și a instrumentelor software electronice; ASML Holding NV din Olanda are monopolul asupra mașinilor necesare fabricării celor mai bune cipuri în timp ce Japonia este un furnizor cheie de echipamente, produse chimice și napolitane.

Dar, pe măsură ce accentul se mută pe cipuri din ce în ce mai mici, mai puternice, care necesită mai puțină energie, TSMC se simte din ce în ce mai confortabil iar MediaTek a devenit cel mai mare furnizor de chipset-uri pentru smartphone-uri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel