De ce Taiwan a devenit noul punct nevralgic al economiei mondiale

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Taiwan este principalul producător de semiconductoare
Taiwan este principalul producător de semiconductoare
Pe măsură ce China împinge lumea să evite relațiile oficiale cu Taiwanul, liderii din întreaga lume își dau seama cât de dependenți au devenit de democrația insulei.

Taiwan, pe care China îl consideră o provincie a sa, este curtat pentru capacitatea sa de a produce cipuri de top pentru computere. Acest lucru se datorează în principal Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., (TSMC) cel mai mare producător de cipuri pentru smartphone-uri Apple, inteligență artificială și calcule de înaltă performanță, notează Bloomberg.

Rolul Taiwanului în economia mondială a fost una discretă, până în momentul în care industria auto a suferit din cauza deficitului de cipuri care sunt practuc utilizate la orice, de la senzori de parcare la reducerea emisiilor. Cu producătorii auto, printre care Volkswagen AG din Germania, Ford Motor Co. din SUA și Toyota Motor Corp. din Japonia, obligați să oprească producția și fabricile inactive, importanța Taiwanului a devenit brusc prea mare pentru a fi ignorată.

Producătorii auto americani, europeni și japonezi fac lobby la guvernele lor pentru ajutor, Taiwanului și TSMC li se cere să intervină. Cancelarul Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron au discutat despre potențialul penuriei anul trecut și au convenit asupra necesității de a accelera efortul Europei de a-și dezvolta propriul sistem din industria cipurilor, potrivit unui oficial francez cu cunoștințe despre această problemă.

Pledoariile industriei auto ilustrează modul în care abilitățile TSMC de a crea cipuri au oferit Taiwanului pârghie politică și economică într-o lume în care tehnologia este înrolată în marea rivalitate de putere dintre SUA și China - o abordare puțin probabil să se ușureze sub administrația Joe Biden.

Apple și Amazon au suspendat aplicația favorită a susținătorilor lui Trump

Puterea Taiwanului asupra afacerii cu semiconductori - în ciuda amenințării constante a invaziei de la Beijing - reprezintă, de asemenea, un punct în care lanțul global de aprovizionare se sufocă și care a generat urgentarea rezolvării problemei guvenelor de la Washington până la Tokyo.

Uniunea Europeană își propune să consolideze „suveranitatea tehnologică” a blocului printr-o alianță inarmată inițial cu până la 30 de miliarde de euro (36 miliarde de dolari) de investiții public-private pentru a crește cota Europei din piața globală a cipurilor la 20% (fără o dată țintă) ) de la mai puțin de 10% acum.

Totuși SUA deține încă poziții dominante, în special în proiectarea cipurilor și a instrumentelor software electronice; ASML Holding NV din Olanda are monopolul asupra mașinilor necesare fabricării celor mai bune cipuri în timp ce Japonia este un furnizor cheie de echipamente, produse chimice și napolitane.

Dar, pe măsură ce accentul se mută pe cipuri din ce în ce mai mici, mai puternice, care necesită mai puțină energie, TSMC se simte din ce în ce mai confortabil iar MediaTek a devenit cel mai mare furnizor de chipset-uri pentru smartphone-uri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel