De ce vaccinul Pfizer va fi o provocare pentru România
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Depozitarea vaccinurilor va fi o provocare, nu doar pentru România
Depozitarea vaccinurilor va fi o provocare, nu doar pentru România
Vestea extraordinară dată lumii întregi de Pfizer că vaccinul este eficient cu mai mult de 90% a dat o nouă speranță oamenilor în timpul celui de-al doilea val al pandemiei de covid-19.

Însă aceste vești bune sunt umbrite de chestiunile tehnice delicate care presupun manipularea și livrarea acestui vaccin.

Vaccinul Pfizer va trebui depozitat la temperaturi ultra-reci și experții au avertizat că lansarea acestuia ar putea fi încetinită de necesitatea unor echipamente specializate.

Vaccinul, care este format dintr-un tip de material genetic cunoscut sub numele de ARNm, a produs rezultate extrem de încurajatoare în studiile finale. Cu toate acestea, trebuie păstrat la -70 ° C până în ziua în care este utilizat, o temperatură care nu poate fi asigurată de frigiderele standard. Cerințele pot face dificilă deținerea vaccinurilor în clinici de familie, case de îngrijire și alte locații, spun experții.

Dozele vor fi aduse  de la o fabrică de producție din Belgia și se așteaptă ca armata să fie chemată să ajute la distribuție, acest lucru întâmplându-se în Anglia.

Vaccin Pfizer. Care țări sunt cele îl vor primi primele

Pfizer a proiectat un recipient de dimensiunile unei valize care va menține dozele la -70C timp de până la zece zile. Fiecare recipient conține între 1.000 și 5.000 de doze. Acestea ar fi ambalate cu gheață uscată și urmărite de un sistem GPS.

Cu toate acestea, există reguli privind modul de utilizare a containerelor. După ce Pfizer le livrează, acestea trebuie reambalate cu gheață uscată proaspătă în 24 de ore. După aceea, acestea pot fi deschise doar un minut și nu ar trebui să fie deschise mai mult de două ori pe zi, conform documentelor Pfizer, care au scurs în presa occidentală, și care sunt citate de cotidianul britanic The Times.

Pentru România, depozitarea vaccinului la -70 de grade cu siguranță va fi o problemă în condițiile în care tot sistemul sanitar este rămas în urmă cu 50 de ani este subdimensionat iar investițiile lipsesc aproape complet. 

Acest vaccin nu va putea fi administrat de medicii de familie deoarece aceștia nu au niciun fel de dotări necesare depozitării acestor vaccinuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel