BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
Informația a venit din partea lui Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, fost premier, iar acum secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei. Dacă până la un moment dat Medvedev a fost considerat nu doar un colaborator apropiat al liderului de la Kremlin, dar și un bun prieten, un confident, relația lor s-a deteriorat în timp, pentru ca acum să se limiteze la strictul necesar.
Deci, Medvedev a avertizat că Rusia, un important exportator de grâu, şi-ar putea limita livrările doar la ţările ''prietene'', în contextul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei de forţele ruse, informează Reuters.
''Vom furniza produse agricole şi alimentare doar prietenilor noştri. Din fericire avem mulţi prieteni şi ei nu sunt deloc în Europa sau America de Nord'', a declarat Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Federaţiei Ruse în perioada 2008-2012, în prezent secretar adjunct al Consiliului de Securitate Naţională rus.
Rusia deja furnizează grâu în principal către Africa şi Orientul Mijlociu. Uniunea Europeană şi Ucraina sunt principalii concurenţi ai Rusiei în comerţul cu grâu. Priorităţile pentru Rusia le reprezintă piaţa internă şi controlul preţurilor în interiorul ei, a precizat Medvedev.
Exporturile de produse agricole ruse către ţările ''prietene'' vor fi atât în ruble, cât şi monedele naţionale ale acestora, în proporţii convenite. Rusia a interzis majoritatea importurilor de alimente occidentale în 2014, atunci când a anexat Crimeea, dar lista poate fi acum extinsă, a adăugat Dmitri Medvedev. Numeroase companii străine, precum cele producătoare de ciocolată, şi-au oprit vânzările în Rusia luna trecută.
Citește și Rusia, în prag de colaps financiar? Declarație șocantă a unui expert german
Decizia Rusiei de a cere ca plata pentru gazele naturale furnizate consumatorilor europeni să fie efectuată în ruble a creat o nouă agitație în Europa, care a refuzat însă să accepte noua provocare lansată de Vladimir Putin.
Unii analiști sunt de părere că manevra lui Putin va duce economia țării în colaps. Un expert german nu împărtășește în totalitate acest punct de vedere.
Rusia ar putea obține venituri record din vânzările de gaze datorită unei creșteri semnificative a prețurilor pe piețele spot, a declarat pentru ntv.de expertul german Janis Kluge de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și Securitate, Janis Kluge.
Potrivit previziunilor sale, Moscova va putea compensa inflația mai mare, scăderea încasărilor din impozitul pe venit și TVA datorită veniturilor din energie.
"Prețul gazelor pe piețele spot a crescut de cinci ori în ultimul an. Până acum, gazele nu au jucat un rol atât de important în bugetul țării, având un raport de aproximativ unu la patru în comparație cu petrolul. În acest an însă gazele ar putea aduce câștiguri similare, deoarece multe contracte sunt aliniate la prețul la vedere al țițeiului. Acest lucru înseamnă că Gazprom va obține venituri record", a sugerat Kluge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...