Decizie istorică în Arabia Saudită. Regatul are nevoie de bani

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Va fi o relaxare și în privința vestimentației
Va fi o relaxare și în privința vestimentației
Arabia Saudită a anunţat vineri că va începe să elibereze, pentru prima dată, vize turistice, în cadrul demersurilor de a-şi diversifica sursele de venit, în prezent total dependent de petrol. Până acum, regatul ultraconservator nu elibera vize decât pentru pelerini musulmani la locurile sfinte, expatriaţi şi, de anul trecut, pentru spectatori la evenimente sportive sau concerte. 

Anunţul survine la două săptămâni de la atacurile devastatoare cu drone împotriva mai multor infrastructuri petroliere saudite, imputate de Riad şi Washington Iranului şi care au zguduit pieţele energetice. Dezvoltarea turismului este una din direcţiile principale ale programul de reforme 'Vision 2030' al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, care îşi propune să pregătească cea mai mare economie arabă pentru o eră post-petrolieră.

'Deschiderea Arabiei Saudite pentru turiştii internaţionali este un moment istoric pentru ţara noastră', a declarat Ahmed al-Khateeb, directorul Comisiei pentru turism şi patrimoniu naţional.

Arabia Saudită va elibera online vize turistice pentru cetăţeni din 49 de state, a indicat responsabilul, precizând că Riad va relaxa codul vestimentar pentru turistele străine şi le va permite acestora să nu poarte abaya, veşmântul tradiţional obligatoriu în public pentru locuitoarele regatului. Totuşi, vizitatoarele străine vor trebui să poarte 'haine pudice', a menţionat el.

Citește și Calm pe piața petrolului. Furtuna a trecut, prețurile au scăzut

Guvernul speră că turismul va atrage 100 milioane de vizitatori interni şi externi şi va ajunge să reprezinte 10% din PIB la orizontul lui 2030. Regatul a cheltuit mii de miliarde pentru a încerca să construiască o industrie turistică pornind de la zero.

În 2017, Riadul a anunţat un proiect de mai multe miliarde pentru transformarea a 50 de insule şi alte locuri sălbatice de la Marea Roşie în staţiuni de lux. Investiţii se fac şi la situri arheologice precum Madain Saleh, care adăposteşte morminte aparţinând civilizaţiei care a construit şi celebra cetate antică Petra din Iordania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Viktor Orban
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Bogdan Gruia Ivan
Motswedi, diamant de 2.488 carate
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...

Marcel Ciolacu
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
Iluminat public / Foto: Freepik

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025

Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...

Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
e-Factura
Tiktok
iPhone
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia
Banca Transilvania
Ultima ședință a cabinetului Ciolacu
Borcane cu miere într-un târg / Foto: Freepik
Viktor Orban
Damen Shipyars
Petroliere / Foto: Unsplash

pixel