Declaraţia zilei: Pensia specială medie a crescut cu 822 de lei, iar pensia contributivă cu 6 lei, în acest an
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un parlamentar face o comparaţie între evoluţia pensiilor speciale şi cea a pensiilor bazate pe contributivitate.

Pensia specială medie a crescut, în primele nouă luni din acest an, de 137 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obişnuiţi, transmite deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

"Privilegiul lor este povara noastră. În primele 9 luni din 2022, pensionarii speciali au devenit tot mai bogaţi. Pensia specială medie a crescut cu 822 de lei, iar pensia medie a bunicilor noştri a crescut doar cu 6 lei. Cifrele oficiale ne arată adevărata prioritate a sistemului de pensii publice. Un sistem creat de PSD-PNL în care pensia specială medie creşte de 100 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obişnuiţi", scrie Năsui, pe Facebook.

El menţionează că în campanie reprezentanţi ai coaliţiei aflate la putere au promis că vor desfiinţa pensiile speciale, dar că acum nu fac acest lucru, deşi "au voturile să treacă orice lege vor", chiar şi să modifice Constituţia.

"De ce? Pentru că însuşi statul este condus de speciali. Acum e mai clar ca niciodată. Gândiţi-vă că însuşi prim-ministrul României are o pensie specială mai mare decât salariul. Acum 5 ani am introdus alături de Cristina Prună şi de colegii din USR primul proiect de desfiinţare a pensiilor speciale. Proiectul a fost criticat, apoi comasat cu o altă iniţiativă neconstituţională a PNL, votat în Parlament, după care declarat neconstituţional", menţionează Năsui.

Potrivit acestuia, privilegiile "sunt un cost pe care îl suportă contribuabilii" prin taxe şi impozite. El estimează, de asemenea, că aceste taxe şi impozite vor mai creşte.

"Ca să fie clar, privilegiile sunt un cost pe care îl suportă contribuabilii prin toate taxele şi impozitele pe care le plătesc. Taxe şi impozite care au crescut recent şi vor mai creşte. Privilegiul unora este povara altora. Fiecare leu dat ca pensie specială trebuie luat prin taxe şi impozite sau împrumutat. Cum se face că pentru a reduce impozitarea muncii nu sunt bani, dar pentru pensii speciale se găsesc întotdeauna?", se întreabă deputatul USR. 

 

Citeşte şi: Noua Lege a Pensiilor. Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, anunţă o modificare importantă în beneficiul femeilor

 

Noua Lege a Pensiilor va repara o inechitate făcută femeilor care, deşi aveau aceeaşi vechime şi au lucrat pe aceeaşi funcţie, primeau o pensie mai mică decât bărbaţii care au muncit în condiţii similare. 

Indiferent de profesie, femeile primesc în acest moment o pensie mai mică decât bărbaţii, deşi au ocupat aceeaşi funcţie. Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii spune că aceste diferențe vor dispărea, odată cu noua Lege a Pensiilor, într-o declaraţie pentru Antena 3.

Iată dialogul purtat de către jurnalistul Antena 3 cu preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice: 

Reporter Antena 3 CNN: Sunt foarte mari diferențele dintre aceleași contribuții, aceleași puncte între femei și bărbați, din aceeași meserie, ce vor fi rezolvate în noua lege a pensiilor?

Daniel Baciu: Da, așa este. Nouă lege a pensiilor asta își propune să rezolve, în principal. Să elimine aceste inechități. 

Reporter Antena 3 CNN: Pe legea veche 127, care nu se aplică, erau niște calcule acolo, o femeie contabil față de un bărbat contabil, doamna respectivă avea pensie mai mică cu câteva sute de lei. Cu nouă lege va ajunge cel cu pensia mai mică la nivelul mai mare, pe aceeași contribuitivitate?

Daniel Baciu: Da, ăsta este principiul. 

Reporter Antena 3 CNN: Deci, femeia contabil îl va ajunge la nivel de pensie pe bărbatul contabil care are în acest moment o pensie mai mare cu câteva sute de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel