Deficitul comercial în zona euro aproape a fost eliminat

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Cargo de marfa in port
Cargo de marfa in port
Luna mai a fost mai bună din punct de vedere economic pentru țările din zona euro fiindcă deficitul comercial a fost aproape eliminat în această lună.

Scăderea deficitului se datorează creșterii exporturilor de produse chimice și utilaje iar la asta contribuie și valoarea scăzută a importurilor de produse energetice, în contextul sancțiunilor aplicate Rusiei, arată datele Eurostat.

Conform datelor neajustate sezonier date publicităţii de Oficiul European de Statistică (Eurostat), zona euro a înregistrat în mai un deficit al balanţei comerciale de 0,3 miliarde de euro, faţă de 30,3 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

Uniunea Europeană a înregistrat în mai un deficit al balanţei comerciale de 1,3 miliarde de euro, faţă de un deficit 37,4 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

În primele cinci luni din 2023, cele mai mari scăderi au fost înregistrate la importurile de energie, astfel încât UE a înregistrat o reducere a deficitului comercial în domeniul energiei (minus 183,6 miliarde de euro în perioada ianuarie-mai 2023, comparativ cu minus 236,7 miliarde de euro în ianuarie-mai 2022).

În perioada ianuarie - mai 2023, exporturile de bunuri ale UE au urcat la 1.058,9 miliarde de euro (o creştere de 4,5% faţă de perioada similară din 2022), iar importurile s-au situat la 1.087,4 miliarde de euro (un declin de 7,8% faţă de perioada ianuarie - mai 2022). Ca rezultat, UE a înregistrat un deficit de 28,5 miliarde de euro, după primele cinci luni, faţă de un deficit de 166,4 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

În perioada ianuarie - mai 2023, exporturile de bunuri ale zonei euro au urcat la 1.181,9 miliarde de euro (o creştere de 3,7% faţă de perioada similară din 2022), iar importurile au scăzut la 1.199,5 miliarde de euro (un declin de 5,1% faţă de perioada similară din 2022). Ca rezultat, zona euro a înregistrat un deficit în ianuarie - mai 2023 de 17,6 miliarde de euro, faţă de un deficit de 124,7 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

În primele cinci luni din 2023, SUA şi China au fost principalii parteneri comerciali ai UE. Exporturile UE spre SUA au scăzut cu 0,2%, iar cele spre China au urcat cu 1,2%, în timp ce importurile UE din SUA au urcat cu 6,2%, iar importurile UE din China au scăzut cu 11,2%. De asemenea, exporturile UE spre Rusia au scăzut cu 30,6%, în timp ce importurile UE din Rusia s-au redus cu 74,8%.

 

Situația în România



În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că, în perioada ianuarie - mai, exporturile au crescut cu 7%, în timp ce importurile au urcat cu 2%. În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale a României s-a situat la 11,1 miliarde de euro, comparativ cu 12,8 miliarde de euro în perioada similară din 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel