Deficitul comercial se adâncește. Până în iulie 2021 a crescut cu 30%, la aproape 13 miliarde de euro

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Deficitul balanţei comerciale în primele şapte luni s-a adâncit la 12,864 miliarde de euro, mai mare cu 2,858 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, potrivit datelor INS.  

Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2021, exporturile FOB au însumat 42,511 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 55,376 miliarde de euro. În primele şapte luni din acest an, exporturile au crescut cu 24,5%, iar importurile au crescut cu 25,4%, comparativ cu perioada 1 ianuarie -31 iulie 2020.

Doar în luna iulie 2021, exporturile FOB au însumat 6,361 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 8,547 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,186 miliarde de euro. Faţă de luna iulie 2020, exporturile din luna iulie 2021 au crescut cu 14,6%, iar importurile au crescut cu 24,3%.

În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2021, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,5% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate ) (30,5% la export şi 30,2% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie -31 iulie 2021 a fost de 31,347 miliarde de euro la expedieri şi de 40,424 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,7% din total exporturi şi 73,0% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în primele şapte luni din acest an a fost de 11,164 miliarde de euro la exporturi şi de 14,952 miliarde de euro la importuri, reprezentând 26,3% din total exporturi şi 27,0% din total importuri.

INS precizează că soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.

Citește și: Factura la energie. Oficial ANRE, explicații legate de creșterea prețurilor

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord. Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional, notează INS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel