Digitalizare. Eugen Bunea (EximBank): Poate ar fi bine să ne uităm și la ce anume nu a funcționat
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt aspecte și aspecte
Sunt aspecte și aspecte
EXCLUSIV
Eugen Bunea, Director Executiv Divizia IT, EximBank, a vorbit în cadrul dezvbaterii organizate de DCMedia Group despre companiile de IT.

”Este o discuție destul de complicată. Pe de altă parte, cred că trebuie să foarte important să fim transparenți și să ne bazăm pe fapte. Ce s-a întâmplat în ultima perioadă, modul în care legislația specifică sau măsurile fiscale afectează zona de IT. Nu sunt deloc priceput pe zona de administrație, însă experiența anterioară m-a făcut să încerc și să mă lovesc de anumite lucruri. În primul rând IT-ul este destul de diversificat. Ceea ce se discută de multe ori despre diversitatea prin care IT-ul este favorizat fiscal se aplică unui spectru extrem de îngust a întregului personal din IT. 

Calitatea vieții 

Dar pe de altă parte, de când aceste facilități fiscale au apărut cu certitudine anumite zone din IT au cunoscut o puternică dezvoltare. O dezvoltare care, conform studiilor care există pe această temă, s-a manifestat semnificativ la zona de Produs Intern Brut. Dar cel mai important indicator cred că este cel care ține de calitatea vieții. El nu este măsurat, sunt foarte multe metodologii la nivel planetar, dar ceea ce ne interesează pe noi este nivelul de calitate a vieții. 

Alfabetizarea digitală lasă mult de dorit

Această zonă a contribuit semnificativ nu doar la GDP, ci a oferit și o oarecare uniformitate indiferent de perioadele pe care le-am traversat. Pentru că, dacă anumite segmente au fost mai mult sau mai puțin instrumentate pe perioadele de criză, vorbim de criza din 2008, spre exemplu, IT-ul nu a fost. Pe de altă parte au fost făcuți pași importanți, dar poate ar fi bine să ne uităm și la ce anume nu a funcționat. Este adevărat că zona de alfabetizare digitală lasă mult de dorit. Pe de altă parte este, ca să-i zicem așa, o debalansare între competențele pe care noi le avem și le-am dezvoltat la nivel de IT comparat cu deficitul de forță de muncă specializată prin raportare la ceea ce mediul educațional propune pe segmentul de IT. Mult mai interesant este modul în care aceste competențe de IT produc efecte în economie”, a spus Eugen Bunea la dezbaterea DCMedia Group cu tema ”Digitalizarea României: Noile provocări ale transformării digitale”. 

Citește și Digitalizare. Eugen Bunea (EximBank): ”Când dispar bani din contul tău, lucrurile iau altă turnură”

Cum s-au adaptat băncile din punctul de vedere al transformării digitale. 

”Aș începe cu un clișeu și aș spune că orice criză oferă o grămadă de provocări, dar în același timp și foarte multe oportunități. Aș nuanța un pic conceptul în sensul că depinde și de tipul de criză, și de tipul de provocări, dar mai ales de oportunități. Dacă toate aceste trei lucruri le privim raportate la segmentul financiar-bancar, lucrurile devin mult mai interesante. Pentru că, pe de o parte, în momentul de față noi traversăm, pentru că nu am putea spune că am traversat, traversăm două evoluții interesante, le-am putea spune chiar și crize. Este vorba despre pandemia de COVID și de contextul geopolitic mondial, care, cu precădere în ceea ce privește segmentul financiar-bancar are un impact semnificativ, ținând cont de faptul că infrastructura finaciar-bancară trebuie să fie deosebit de rezilientă și, mai ales în astfel de condiții, trebuie să facă față. 

Revenind la ce fac băncile și ce înseamnă transformarea digitală pentru sistemul financiar-bancar. Aici au curs râuri de proză, de proză digitală și de proză de orice alt fel. Se discută despre transformarea digitală în sistemul finaciar-bancar de multe zeci de ani. Sigur, sunt anumiți campioni, sunt unii mulți mai inerțiali și care încă mai sălășluiesc în anumite zone mai rezervate ale clasamentului. Dar pe de altă parte, ceea ce trebuie foarte bine înțeles este faptul că segmentul financiar-bancar este un segment special din perspectiva modului în care digitizarea și digitalizarea ca și componente ale transformării digitale trebuie să fie percepute. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel