Sondaj. Doar 18% dintre români spun că au tot ce le trebuie

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Un sondaj arată că numai 18% dintre români ar avea tot ce au nevoie / Foto: George Călin / Inquam Photos
Un sondaj arată că numai 18% dintre români ar avea tot ce au nevoie / Foto: George Călin / Inquam Photos
Un sondaj IRES relevă că 45% dintre românii intervievaţi spun că, în general, se descurcă din punct de vedere financiar, iar 18% susţin că au tot ce le trebuie.

Cercetarea sociologică arată că 19% dintre intervievaţi au uneori dificultăţi financiare, iar 18% au răspuns că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar, în timp ce 2% nu ştiu sau nu răspund.

Totodată, sondajul mai relevă că doar 7% dintre respondenţi sunt foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, 34% sunt destul de mulţumiţi, în timp ce 39% nu sunt prea mulţumiţi, 19% nu sunt deloc mulţumiţi, iar 1% nu ştiu şi nu răspund.

În anul 2022, 70% dintre cei întrebaţi afirmă că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare, 64% au renunţat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obişnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit, 57% au renunţat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor, 25% au amânat plata unei facturi la utilităţi, iar 6% au declarat că au suferit de foame.

Au economisit bani în acest an 46% dintre respondenţi, 33% au împrumutat bani de la membri ai familiei, 24% au împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuţi şi 14% de la bancă.

De asemenea, în 2022, românii au fost îngrijoraţi de creşterea preţurilor - 35%, frica de boală - 18%, războiul în zona României - 15%, lipsa locurilor de muncă -10%, în timp ce doar 5% au fost îngrijoraţi de criza politică, 4% de reducerea veniturilor, 3% de nesiguranţa locului de muncă sau lipsa de perspectivă, mai arată sondajul.

Sondajul de opinie naţional a fost realizat de IRES, în perioada 07 - 12 decembrie 2022, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare ą 2.5%. 

Citește și:

Analiză privind economia României în 2023: Inflaţie, curs leu-euro, investiţii, afaceri

Barometru Sierra Quadrant: Economia va evolua pe o gheaţă extrem de subţire în 2023.

6 din 10 manageri privesc cu îngrijorare perspectivele anului 2023, urmare a efectelor inflaţiei, scăderii apetitului investiţional şi accentuării blocajului financiar. Unii spun că economia va îngheţa în 2023, în timp ce alţii afirmă că afacerile vor evolua pe o gheaţă extrem de subţire, la limita supravieţuirii. Riscul de insolvenţă va creşte pe măsură ce consumul, principalul motor al economiei, va continua să fie afectat de scăderea puterii de cumpărare şi de limitarea accesului la creditare.
 
Potrivit celei de-a IX-a ediții a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului românesc, 63% dintre cei chestionați ( manageri, oameni de afaceri și angajați cu funcții de răspundere în companii) au aşteptări destul de pesimiste privind evoluţia economiei în 2023.

Numai 11% văd cu optimism anul viitor, în timp ce restul au evitat să se pronunțe, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privința perspectivelor economice.

Dacă în precedentul barometru, realizat anul trecut în aceeaşi perioadă, principala provocare o reprezenta inflaţia, remarcată de 82% dintre cei chestionați, în prezent principalul risc identificat în 2023 este reprezentat de scăderea afacerilor, menţionat de 71% dintre respondenţi.

Inflaţia a trecut pe locul 2  în topul temerilor investitorilor (67%), urmare a aşteptărilor privind temperarea iureşului scumpirilor, pe fondul îngheţării, practic, a preţurilor din zona de energie.

Potrivit rezultatelor sondajului, dincolo de scăderea afacerilor şi inflaţie, oamenii de afaceri s-au declarat îngrijoraţi, în ordinea opţiunilor, de accentuarea blocajului financiar (31%) şi de creşterea costurilor de finanțare-scumpirea și limitarea accesului la credite (18%). Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...


pixel