Dobânzile ridicate au crescut peste aşteptări profitul ING Group
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Profitul trimestrial al ING Group a depăşit estimările, pe fondul dobânzilor mai ridicate, însă, în 2024, cel mai mare grup bancar olandez în funcţie de active se aşteaptă la un venit total mai scăzut, transmite Reuters.

Sectorul bancar a fost unul din principalii beneficiari ai majorării dobânzilor în ultimii trei ani, pentru reducerea inflaţiei, dar investitorii spun că aceste profituri au atins probabil nivelul de vârf, deoarece băncile centrale încheie înăsprirea politicii monetare.

Grupul bancar olandez, care are aproximativ 37 milioane de clienţi în peste 40 de ţări, a anunţat joi că profitul net a crescut cu 43,1% în trimestrul patru din 2023, la 1,56 miliarde de euro (1,69 miliarde de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel de 1,54 miliarde de euro.

Pe ansamblul anului trecut, ING a raportat un profit net de 7,29 miliarde de euro, faţă de 3,67 miliarde de euro în 2022.

ING se aşteaptă ca venitul total în 2024 să rămână la un nivel ridicat, în condiţiile unor dobânzi pozitive, deşi la un nivel mai redus decât venitul total de 22,58 miliarde de euro realizat în 2023.

"Suntem încrezători că vom continua să înregistrăm o rentabilitate a capitalurilor proprii de 12%, în condiţiile stabilizării suplimentare a indicatorilor economici", a afirmat directorul general Steven van Rijswijk.

Totuşi, veniturile nete din dobânzi s-au situat în trimestrul patru din 2023 la 3,88 miliarde de euro, sub previziunile analiştilor, de 3,98 miliarde de euro. Steven van Rijswijk se aşteaptă ca veniturile nete din dobânzi să scadă anul acesta la 15 - 15,5 miliarde de euro, de la 16 miliarde de euro în 2023.

Indicele de adecvare a capitalului CET1, un indicator cheie al solidităţii financiare, ar urma să se apropie de ţinta de 12,5% până în 2025, de la 14,7% la 31 decembrie 2023. De asemenea, ING vede o majorare a cererii pentru împrumuturi, atât pe segmentul creditelor ipotecare cât şi ale celor acordate companiilor şi consumatorilor, a adăugat van Rijswijk.

Joi dimineaţă, acţiunile ING înregistrau un declin de peste 6% la Bursa de la Amsterdam. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel