Doi grei ai finanțelor lumii dezbat un plan grandios pentru criptomonede
Autor: Simona Haiduc | 09 iun 2022, 07:33
Două importante fonduri de investiții și gestiune a averilor își unesc forțele
Două importante fonduri de investiții și gestiune a averilor își unesc forțele
Grupurile financiare Virtu și Citadel, acesta din urmă fiind unul dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, sunt în discuții pentru a crea o platformă gigantică pentru tranzacționarea criptomonedelor și a instrumentelor derivate, cum ar fi ETF-urile (Exchange Traded Funds).

S-ar putea să ne aflăm în pragul unui big-bang pe piața criptomonedelor. Potrivit Reuters, se pregătește o alianță între unele dintre cele mai mari puteri financiare din lume, Citadel și Virtu, două mari companii de tranzacționare de înaltă frecvență, care vor să-și unească forțele cu Charles Schwab și Fidelity, gigantul american care a făcut, recent, o serie de anunțuri privind criptomonedele.

Scopul acestor companii ar fi acela de a crea o platformă gigantică de tranzacționare pentru criptomonede și, de asemenea, pentru instrumente derivate, cum ar fi ETF-urile (Exchange Traded Funds).

Dar iată o dimensiune nemaiîntâlnită: vorbim din nou despre specialiști în tehnologie financiară și în conducte de mare viteză care își unesc forțele cu doi grei ai investițiilor. Un nou nod de transmisie între lumea criptomonedelor și cea a finanțelor tradiționale, prin intermediul unui mare fond de lichidități.

Citadel este în acest moment în căutare de talente și continuă să recruteze cadre de înaltă calificare în domeniul criptomonedelor, iar acestei alianțe i se vor alătura și alți administratori de active cu care se poartă negocieri.

Se spune adesea că tendința pe piața criptomonedelor este adesea "Big Whales", adică investitori foarte mari care investesc în bloc. Aceasta ar fi o "mare balenă" în ceea ce privește o platformă de tranzacționare, ceea ce ar putea marginaliza puțin jucătorii independenți și strict criptografici.

Interziceți criptomonedele

Între timp, economistul Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel, a cerut interzicerea criptomonedelor pe motiv că acestea facilitează spălarea de bani la scară largă.

"Închideți-le", a declarat economistul american pentru săptămânalul german Der Spiegel, referindu-se la monedele digitale precum bitcoin, precizând că interdicția ar putea fi introdusă în punctul din blockchain în care criptomonedele sunt schimbate cu monedă fiduciară, adică la burse precum Binance sau Coinbase.

Instituțiile lucrează de ani de zile pentru a face piețele financiare mai transparente, a susținut el. Faptul că criptomonedele sunt digitale nu face ca această cerință să fie mai puțin esențială, a adăugat Stigliz.

"În acest moment există două mari găuri pe care trebuie să le umplem, criptomonedele și imobiliarele", a declarat laureatul premiului Nobel pentru economie, referindu-se la lupta împotriva spălării de bani în SUA, care rămâne un centru de spălare de bani.

El a atribuit o responsabilitate parțială pentru problemele din domeniul imobiliar fostului președinte Donald Trump, despre care a spus că "era cunoscut ca un spălător de bani și s-a îmbogățit în acest fel".

Citește și Escrocheriile cu criptomonede au explodat în Statele Unite

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Curs valutar. Leul se revigorează față de euro și dolar

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?