Dosar de pensie. Angajații cu un punctaj mai mare pentru stabilirea pensiei
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Care este avantajul
Care este avantajul
Odată cu intrarea în vitoare a OG nr. 16/2022, Codul fiscal a suferit o serie de schimbări importante, inclusiv pe partea de contribuții sociale, adică pentru pensii.

Astfel, începând cu salariul din luna august, pentru unii dintre salariații care lucrează în regim part-time se vor plăti contribuții mai mari la pensie și sănătate. Ceea ce înseamnă că angajatorii care recurg la astfel de lucrători vor transfera către bugetul de stat mai mulți bani, respectiv diferența dintre contribuțiile aferente timpului efectiv lucrat de acești salariați și cele raportate la salariul minim brut de 2.550 lei pentru un contract de muncă de opt ore. Dar numai în cazul în care salariul acordat angajatului part-time este mai mic de 2.550 lei brut pe lună.

Trebuie subliniat un aspect esențial, și anume că o contribuție mai mare la pensie nu înseamnă că acești salariați vor acumula o vechime mai mare în muncă. Cu toate acestea....

Iată care sunt avantajele

În primul rând, stagiul de cotizare la sistemul de pensii publice reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuțiile de pensie, perioadă de timp care este egală cu zilele, lunile și anii în care s-au plătit aceste sume, indiferent de numărul de ore trecute în contractul de muncă, 1, 2, 4 sau 8 ore pe zi. Astfel, în privința vechimii în muncă un contract de muncă de 4 ore este egal cu unul de opt ore, potrivit prevederilor Legii 263/2010.

În al doilea rând, majorarea contribuției la pensie pentru anumiți salariați - deoarece vor exista o serie de excepții de la această nouă regulă - va avea un impact pozitiv asupra drepturilor de pensie. De exemplu, față de valoarea actuală a acestei contribuții, în "contul" angajatului plătit cu mai puțin de 2.550 lei brut se vor trimite, din august, 638 lei, ceea ce va însemna un plus la calculul punctajului lunar aferent pensiei acordate din sistemul public de pensii.

Merită menționat, în aceste context, că, prin OG 16/2022 a fost stabilită și modificarea bazei anuale de calcul al CAS în cazul celor care realizează venituri din activităţi independente și/ sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/ sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.

Astfel, începând cu veniturile aferente anului 2023, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu va putea fi mai mic decât:

- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;

- nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

Citește și Vârsta de pensionare. Perioadele care nu sunt considerate vechime în muncă

Conform legislației în vigoare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate ca stagii de cotizare.

Excepție de la regulă o constituie absențele nemotivate și concediile fără plată care, potrivit Codului muncii, se scad din vechimea în muncă. Așadar ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel