Dosarul de PENSIE. Documentul care te scapă de multă BĂTAIE DE CAP

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Mai bine acționați din timp
Mai bine acționați din timp
Este un subiect despre care s-a scris, despre care s-a vorbit, se scrie și se vorbește în continuare. Nu este o exagerare, ci o necesitate. Unii poate nu știu, alții consideră că se pot descurca și fără. Dar nu, Cartea de muncă sau Carnetul de muncă, nu contează numele, de fapt, constituie un document extrem de important care vă poate scăpa de stres, de cheltuieli inutile și de pierdere de timp prețios. Și iată de ce. 

Dovada vechimii în muncă și în specialitate pentru perioadele până la 31 decembrie 2010 se face cu carnetele de muncă. O atenționare transmisă, periodic, de inspectoratele de muncă. Persoanele care nu au încă acasă carnetele de muncă ar trebui să facă demersuri pentru a le prelua, astfel încât să nu se lovească de surprize neplăcute în momentul când solicită pensia.

Potrivit celor mai recente informații centralizate de Inspecția Muncii, peste 450.000 de carnete de muncă sunt încă nerevendicate la nivel național.
 
”Știați că documentul principal, în baza căruia se dovedește stagiul de cotizare realizat înainte de data de 1 aprilie 2001, este carnetul de muncă? Cum puteți să ajutați și alte persoane? Dacă aveți rude, prieteni sau cunoștințe care lucrează în străinătate, amintiți-le despre carnetele de muncă și despre importanța dovedirii perioadei lucrate în țară în perioada în care acest document era singura certificare a muncii desfășurate!”, recomandă Inspecția Muncii.
 
Dovada vechimii în muncă se face de ani buni cu adeverințele de vechime, pe care salariații le pot obține de la angajatorii, în primul rând, ori de la inspecțiile teritoriale de muncă, în subsidiar și contracost. Carnetele de muncă au fost desființate -- funcțiunea acestora fiind înlocuită -- acum un deceniu, când a apărut Revisalul (registrul electronic de evidență a salariaților).

Citește și CNPP: Cum îți poți completa STAGIUL DE COTIZARE

De ce e importantă ridicarea carnetelor? Pentru că pentru perioadele cât aceste carnete au funcționat, adică până la finele lui 2010, ele asigură principala modalitate de a face dovada vechimii în muncă pentru viitorii pensionari când se duc la casele de pensii, scrie Avocatnet. Altcumva, e nevoie de instanță de judecată pentru reconstituirea vechimii în muncă (bani, timp și stres, cu alte cuvinte): "vechimea în muncă acumulată până la data de 31 decembrie 2010, reconstituindu-se, la cererea persoanei în cazul în care nu posedă carnet de muncă la aceasta dată, şi nici o altă dovadă eliberată de angajator, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă", potrivit Codului muncii.

Cei care încă nu au aceste carnete acasă se pot interesa de ridicarea lor la inspectoratul teritorial de muncă din județul în care locuiesc, așadar. "Concluzionând, vechimea în muncă și în specialitate se dovedește cu două documente : carnetul de muncă până la 31 decembrie 2010 iar după această dată cu adeverințele eliberate de către angajatori și / sau ITM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel