Se apucă din nou de treabă la Răstolița! Hidrocentrala prinde viață după 35 de ani
Guvernul dă undă verde reluării...
Previziunile economice se îmbunătățesc treptat după ce peisajul economic al Rusiei s-a schimbat dramatic când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie, declanșând sancțiuni occidentale de amploare.
Prognoza medie a 15 analiști și economiști chestionați de Reuters la sfârșitul lunii august sugera că economia rusă ar urma să se contracte cu 4,7% în acest an, același nivel de creștere ca în 2021.
Un sondaj similar realizat în iulie și iunie prevedea o contracție de 5% și, respectiv, 7,1%.
Oficialii ruși sunt chiar mai optimiști, prognozând o contracție economică de mai puțin de 3% în 2022, spre deosebire de ipotezele anterioare care prevedeau un declin de peste 12% - ceea ce ar fi fost cea mai mare scădere a producției economice din anii care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice.
Redresarea activității economice este susținută de o revenire a cererii pe fondul unei piețe stabile a muncii, au declarat analiștii de la Renaissance Capital.
Rata oficială a șomajului a atins un minim record de 3,9% în iulie.
Potrivit sondajului, inflația, una dintre principalele preocupări ale gospodăriilor din Rusia, ar urma să se accelereze la 13,0%, de la 8,4% în 2021, dar sub așteptările de luna trecută de creștere anuală a prețurilor de consum de 13,4%.
În ianuarie, înainte de începerea conflictului din Ucraina, analiștii estimau că economia va înregistra o creștere medie de 2,5%, cu o inflație de 5,5% la sfârșitul anului. Rusia are ca obiectiv o inflație de 4%.
"Stabilitatea rublei, încetinirea economică și deprecierea sezonieră a fructelor și legumelor vor contribui la o nouă încetinire a inflației", a declarat Mihail Vasiliev, analist-șef la Sovcombank.
Indicele prețurilor de consum a scăzut timp de opt săptămâni la rând.
Previziunile mai scăzute privind inflația și nevoia de a sprijini economia cu împrumuturi mai ieftine deschid ușa unei a cincea reduceri a ratei dobânzii de la începutul anului. În prezent, se estimează că banca centrală va reduce rata dobânzii cheie de la 8% la 7,5% în cadrul ședinței consiliului de administrație din 16 septembrie.
Rubla, care a devenit cea mai performantă monedă din lume în acest an datorită măsurilor drastice de control al capitalurilor și grație prețurilor ridicate ale materiilor prime, este văzută în scădere la 73,90 față de dolar peste un an, de la 60,40, valoarea ei de vineri
Citește și Poliția americană a răscolit proprietățile unui bun prieten al țarului Putin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul dă undă verde reluării...
Cursul valutar rezultat din...
Uniunea Europeană are din nou...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Tarifele vamale afectează...
Bursa de la București deschide...
Cursuri gratuite pentru...
Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...
Tarifele lui Trump provoacă...
Camera de Comerț și Industrie a...
Bursa de Valori București...
România lansează apeluri de...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Grupaj de știri.
Anunțul creșterii tarifelor...
Grupul german Siemens a anunțat...
Doi senatori de rang înalt din...
Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...
Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...
Miercuri seară, Donald Trump a...
Reacția producătorilor auto nu...
Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...
Prețurile petrolului au scăzut...
România riscă să piardă...
Agenția Națională pentru Plăți...