Economia Ucrainei a scăzut cu 15 la sută în primul trimestru din cauza războiului
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Războiul cu Rusia a făcut ca economia Ucrainei să se contracte cu 15,1% în primele trei luni ale acestui an, a calculat joi agenția de statistică, conform The Guardian.

Invazia Rusiei din 24 februarie a afectat mari părți din economia ucraineană, o mulțime de companii fiind nevoite să închidă sau să reducă dramatic producția. Fondul Monetar Internațional prognozează o contracție a produsului intern brut al Ucrainei de 35% pe întreg anul 2022, iar ministrul ucrainean de finanțe, Sergiy Marchenko, a declarat la jumătatea lunii mai că anticipează o scădere de 45-50%.

Inflația a accelerat la 18% în luna mai, de la 16,4% în aprilie, a declarat agenția de statistică, prețurile alimentelor continuând să crească vertiginos. Banca centrală ucraineană a avertizat că inflația globală ar putea crește până la 20 la sută până la sfârșitul anului 2022.

Pe 2 iunie, banca centrală a majorat rata dobânzii cheie la 25 la sută, de la 10 la sută anterior, în încercarea de a limita inflația și de a proteja hrivna, moneda națională, transmite Mediafax.

 

Citeşte şi: Ucraina a trimis peste 600.000 tone de cereale către portul Constanţa

 

Aproximativ 601.000 tone cereale din Ucraina trec prin portul românesc Constanţa de la Marea Neagră. Ucraina a trimis aproximativ 601.000 tone de cereale către portul românesc Constanţa de la Marea Neagră, de la invadarea ţării de către Rusia, în 24 februarie, şi încă 120.294 tone sunt pe traseu, au anunţat autorităţile portuare, transmite Reuters.

Cerealele trimise cu barjele, cu trenul şi camioanele către portul românesc reprezintă aproximativ 3% din cantitatea de 20 de milioane de tone pe care Ucraina trebuie să o mute înainte de noua recoltă, care va fi adunată la finalul lunii iulie, pentru a evita blocarea şi a preveni o criză alimentară mondială.

În condiţiile în care porturile ucrainene sunt blocate de la începutul războiului, al patrulea mare exportator global de cereale a fost forţat să să exporte în România pe calea ferată pe la graniţa sa de vest sau prin micile sale porturi de la Dunăre.

ONU intenţionează să înfiinţeze un coridor maritim pentru ca Ucraina să-şi livreze cerealele prin propriile sale porturi, cu ajutorul Turciei, dar există dificultăţi majore în finalizarea acestui acord.

În Constanţa, peste 262.000 tone de cereale ucrainene au fost deja încărcate la bordul a 15 nave, au precizat autorităţile portuare pentru Reuters, şi încă peste 339.000 tone sunt în silozuri iar 120.294 tone ar urma să sosească, în special cu barjele din porturile ucrainene de la Dunăre, Reni şi Izmail.

Anul trecut, prin portul Constanţa a fost transportat un nivel record - 25,2 milioane de tone de cereale - din România şi ţările vecine fără ieşire la mare.

Luna trecută, Viorel Panait, preşedintele operatorului portuar Comvex, a estimat că operatorii din portul Constanţa, graţie unor noi investiţii promise în infrastructură, ar putea gestiona o cantitate cu 20% mai mare faţă de volumele de anul trecut, adică un plus de aproximativ cinci milioane de tone. Viorel Panait a mai spus că sprijinul Guvernului sau al UE ar putea ajuta operatorii să investească în echipamente costisitoare de care este nevoie pentru a putea intermedia cerealele din Ucraina, precum macarale, echipamente de încărcare şi descărcare a trenurilor şi utilaje pentru materiile prime pe care portul Constanţa nu le intermediază de obicei.

Comvex, care a gestionat până acum cea mai mare parte din cerealele ucrainene, operează cel mai rapid terminal de încărcare a cerealelor din Europa, capabil să proceseze până la 70.000 de tone de cereale pe zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel