Ce urmează pentru economia mondială? FMI revizuiește previziunile pentru 2025
FMI a publicat vineri un nou...
Polonia, Olanda, Slovacia şi Lituania sunt ţările care au pierdut până acum cel mai puţin teren în faţa crizei, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, citate de Ziarul Financiar.
Recesiunea a venit, de asemenea, cu reduceri apreciabile ale exporturilor, România înregistrând una dintre cele mai mari scăderi în primele trei trimestre ale acestui an în raport cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Totodată, România este una dintre puţinele ţări ale căror importuri extra-UE au crescut în septembrie în ritm anualizat. În aceeaşi lună, exporturile extra-UE româneşti au înregistrat una dintre cele mai mari scăderi.
Germania, liderul economiilor europene, a crescut cu ritmul record de 8,2% în trimestrul III, faţă de cel anterior, când a înregistrat o contracţie de 9,8%. PB-ul este cu mai mult de 4% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut.
Ministerul economiei a informat că revenirea a continuat până în octombrie, dar cu un ritm mai lent decât cel din vară, notează Reuters. Instituţia a remarcat că măsurile de lockdown implementate pentru încetinirea răspândirii pandemiei, cum ar fi închiderea cinematografelor, teatrelor, restaurantelor şi barurilor, au lovit consumul în noiembrie. Deocamdată, a precizat ministerul, nu pare că revenirea se va opri în trimestrul IV, ci va continua atât timp cât restricţiile rămân limitate. Guvernul a impus aceste restricţii, cu durata de o lună, pe 2 noiembrie, iar luni le va evalua eficienţa.
Creşterea record a economiei germane din trimestrul III s-a datorat mai mai ales cheltuielilor consumatorilor şi exporturilor, însă unii experţi se aşteaptă ca al doilea pachet de măsuri de lockdown să forţeze economia să se contracte în trimestrul IV. Ministerul economiei a precizat că perspectiva exporturilor germane este uşor optimistă dacă este privită prin prisma revenirii globale.
Germania. Ajutor de 22 miliarde euro pentru companiile afectate de pandemie
Germania este cel mai mare partener comercial al multora dintre statele est-europene, iar exporturile sale înglobează piese, componente şi materie primă importate din regiune. Franţa, care este a doua economie ca mărime din zona euro şi a doua din UE dacă este exclusă Marea Britanie, şi-a revenit cu 18,2% în trimestrul III faţă de cel anterior - cea mai rapidă creştere din UE -, după o prăbuşire de 13,7% în trimestrul anterior. Faţă de trimestrul III al anului trecut, PIB-ul este cu 4,3% mai mic, ceea ce înseamnă că pierderile cauzate de criză sunt cam cât cele ale Germaniei, păstrând proporţiie.
Banca centrală a anunţat că activitatea economică din luna aceasta este cu 12% mai mică decât de obicei, iar analiştii se aşteaptă ca impactul negativ al noilor restricţii, introduse la sfârşitul lunii octombrie, să fie mai slab decât în primăvară. Italia a urcat cu 16,1%, iar Spania cu 16,7%. Dintre economiile mari, Spania a rămas cel mai mult în urmă faţă de trimestrul III al anului trecut - minus 8,7%.
Potrivit datelor Eurostat, Lituania este economia care s-a apropiat cel mai mult de nivelul înregistrat anul trecut (-1,7%), urmată de Polonia (-2%), Slovacia (-2,2%) şi Olanda (-2,5%). Spre comparaţie, PIB-ul României este cu 6% mai mic decât în trimestrul III din 2019.
În Polonia, cea mai mare economie est-europeană, recuperarea reflectă revenirea poftei de cumpărături a populaţiei şi accelerarea activităţii industriale. Exporturile poloneze s-au redus cu doar 4% în ianuarie-septembrie, ceea ce sugerează diversificare atât în ceea ce priveşte categoriile de produse exportate, cât şi destinaţiile.
Spre comparaţie, exporturile României s-au redus în această perioadă cu 14%, iar cele ale Germaniei cu 12%. Analiştii apreciază că revenirea poloneză este umbrită puternic de un al doilea val, dur, al pandemiei de COVID-19. „Datele confirmă ceea ce am constatat din alte informaţii, anume că al treilea trimestru a fost foarte bun, că economia nu a revenit la cota de dinainte de criză, dar este destul de aproape“, spune Piotr Bielski, directorul departamentului de analiză economică al Santander Bank Polska.
Datele din diferite surse pentru perioada analizată arată o revenire puternică a industriei, în timp ce evoluţia vânzărilor de retail a fost peste aşteptări, populaţia făcând cumpărăturile amânate în timpul lockdown-ului. Însă cum numărul de infectări cu SARS-CoV-2 a crescut de mai bine de patru ori în doar o lună, spectrul reintroducerii unor restricţii întunecă perspectivele pentru actualul trimestru.
„După un trimestru trei bun, în al patrulea vom vedea cel mai probabil un nou declin al activităţii, o scădere a PIB în ritm trimestrial, adică al doilea picior al recesiunii, unul care sperăm să fie mai scurt decât primul“, a mai spus Bielski. Polonia este singura economie din UE care a reuşit să evite recesiunea în criza anterioară.
Eurostat nu a prezentat date cu evoluţia PIB în trimestrul trei pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Slovenia, Croaţia, Luxemburg şi Malta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...
Când doi titani își unesc forțele, iar piața...