Efectul sancțiunilor: Rusia, a treia mare piaţă pentru plăţile în yuani

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Economia chinei ia avânt
Economia chinei ia avânt
Rusia a urcat pe locul trei în lista ţărilor din afara Chinei continentale care folosesc yuanul pentru plăţile globale, ceea ce indică modul în care este afectată Moscova de sancţiunile occidentale, transmite Reuters.

Înainte de invadarea Ucrainei în 24 februarie, Rusia nici măcar nu era inclusă pe lista publicată lunar de sistemul global de plăţi SWIFT, dar cele mai recente date arată că doar Hong Kong şi Marea Britanie sunt înaintea Kremlinului în privinţa utilizării yuanului pentru plăţile globale.

În iulie, firmele şi băncile din Rusia erau implicate în aproape 4% din plăţile internaţionale în yuani, în funcţie de valoare, potrivit datelor SWIFT. Este o creştere de la 1,42% în iunie şi de la zero în februarie. Deloc surprinzător, Hong Kong rămâne principala sursă a tranzacţiilor în yuani în afara Chinei continentale, cu 73,8% din total, urmat de Marea Britanie, cu 6,4%.

Avansul brusc al Rusiei în acest clasament sprijină argumentul că sancţiunile au efect şi exclud Kremlinul din sistemul bancar global bazat pe dolarul SUA. Dar, de asemenea, sprijină şi părerea celor care susţin că sancţiunile aduc Moscova mai aproape de Beijing.

Pe lângă impactul asupra sectorului financiar, sute de mari firme occidentale s-au retras ori şi-au redus semnificativ operaţiunile în Rusia, în urma invadării Ucrainei. Între timp, Rusia a dezvoltat propriul sistem de tip SWIFT, a creat conturi speciale la unele bănci care nu au fost sancţionate şi continuă exporturile cheie, cum ar fi cele de petrol, către ţări cum ar fi China, India şi Turcia.

Cele mai recente date SWIFT confirmă că rubla nu se mai află în topul principalelor 20 de monede globale folosite pe pieţele internaţionale de plăţi, după ce în decembrie moneda Rusiei era pe locul 16. Primele locuri sunt deţinute de dolarul SUA, euro, lira sterlină, yenul japonez şi yuanul. 

Citește și Criza gazelor. Când alții plâng, Norvegia își freacă mâinile mulțumită

Tot în categoria efectele sancțiunilor internaționale impuse Rusiei poate fi încadrată și această informație. Creșterea prețurilor la gaze naturale împinge excedentul comercial al Norvegiei, cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest, la un nou nivel record.

Excedentul comercial al Norvegiei a atins un nivel record în luna iulie, în mare parte datorită creșterii prețurilor la gazele naturale declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, arată datele statistice oficiale date publicității luni. Excedentul comercial al Norvegiei s-a ridicat luna trecută la 153,2 miliarde de coroane (15,6 miliarde de euro), doborând recordul anterior stabilit în martie (138,1 miliarde de coroane), potrivit cifrelor publicate de Institutul național de statistică al Norvegiei, SSB.

În calitate de cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest, Norvegia beneficiază de pe urma conflictului ucrainean. "Închiderea și încetinirea gazoductului Nord Stream 1, care transportă gaze din Rusia către Europa, a contribuit la creșterea prețului gazelor la un nivel record în luna iulie", a comentat Jan Olav Rørhus de la Statistics Norway. Deși urmau să fie reluate în iulie, livrările de gaze din Rusia către Europa de Vest prin Nord Stream 1 reprezintă doar 20% din capacitatea infrastructurii, care ar putea transporta în mod normal până la 167 de milioane de metri cubi de gaze pe zi.

Este vorba despre o criză diplomatică legată de o turbină trimisă la o unitate Siemens Energy din Canada pentru reparații. Gigantul rus Gazprom susține că nu o poate recupera și, prin urmare, nu poate opera Nord Stream 1 în mod normal. Berlinul neagă aceste afirmații și acuză Moscova că a căutat un pretext suplimentar pentru a întârzia returnarea turbinei și pentru a-și reduce și mai mult livrările de gaz. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: DCBusiness
Daniel Dăianu
Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...


pixel