Electrica anunță noi investiții. Ce proiecte demarează compania
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Pe termen lung proiectele companiei au in vedere orientarea către conceptul de smart grid în linie cu trendurile din industrie.
Pe termen lung proiectele companiei au in vedere orientarea către conceptul de smart grid în linie cu trendurile din industrie.
Compania de Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, a anunțat că în curând va demara investiţii de aproximativ 340 de milioane de lei, cofinanţate din fonduri europene.

Cele mai importante investiţii ale companiei au vizat îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie şi creşterea eficienţei operaţionale prin modernizarea, automatizarea instalaţiilor, implementarea tehnologiilor moderne precum şi creşterea eficienţei energetice prin reducerea pierderilor în reţele.

Proiectele DEER ar urma să fie finanţate în cea mai mare parte din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon. Contribuţia companiei la aceste proiecte va fi de aproximativ 22% din valoarea lucrărilor.

Trei dintre proiectele depuse au primit deja aprobarea de finanţare, pentru 160 milioane de lei, acestea urmând a fi finalizate în anul 2023 şi se referă la implementarea unui Sistem de Distribuţie Inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă din cartierul Rogerius, localitatea Oradea, precum și alte două proiecte similare din municipiul Târgu Mureş și din mai multe cartiere ale municipiului Galaţi.

Cel de-al patrulea proiect " Soluţii Măsurare Inteligentă Regiunea Centru - Oraşele Codlea şi Ghimbav" se află în fază finală de evaluare tehnico-economică şi are o valoare eligibilă de 50 de milioane de lei.

Toate proiectele vizează, pe lângă lucrări de modernizare infrastructură de reţea, implementarea sistemelor avansate de management al activelor (AMS) şi de management al datelor de măsurare (MDM) şi instalarea contoarelor de măsurare inteligentă, înglobând un număr de peste 40.000 consumatori casnici.

Citește și: Vreme instabilă timp de trei zile. Vezi HARTA zonelor afectate

Totodată, pe Axa POIM 6.1 - Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), au fost depuse încă trei proiecte și se așteaptă aprobarea finanţării:

- realizarea unei staţii electrice la Leordina,

- mărirea capacităţii de distribuţie a energiei electrice din zona Valea Vişeului si Valea Izei, judeţul Maramureş,

- modernizarea staţiilor de la Băiţa şi Lechinţa.

Pe termen lung proiectele companiei au in vedere orientarea către conceptul de smart grid în linie cu trendurile din industrie.

Distribuţie Energie Electrică România (DEER), parte a Grupului Electrica, este prezent în 18 judeţe, din trei zone geografice, reprezentând 40,7% din teritoriul României.

Proiectele de investiţii ale companiei urmează liniile strategice directoare pentru dezvoltarea unor reţele inteligente care să permită dezvoltarea, conectarea şi operarea unor surse multiple şi distribuite pe scara largă, asigurând cadrul tranziţiei către energia verde.

DEER distribuie energie electrică la peste 3,8 milioane de utilizatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel