Elena Cristian dă de pământ cu PSD: Nu se vede criza! Vi se pare că e majorare de taxe și impozite, de la 1 august? Nuu, e ”facem ce vrem noi, fraierilor”
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Elena Cristian dă de pământ cu PSD: Nu se vede criza! Vi se pare că e majorare de taxe și impozite, de la 1 august? Nuu, e ”facem ce vrem noi, fraierilor”
Elena Cristian dă de pământ cu PSD: Nu se vede criza! Vi se pare că e majorare de taxe și impozite, de la 1 august? Nuu, e ”facem ce vrem noi, fraierilor”
Jurnalista Elena Cristian, analist DCBusiness.ro, a reacționat dur față de majorările de taxe și impozite. 

Redăm integral mesajul jurnalistei: 

Marți, 19 iulie. Ușa se lovește de perete. În prag, colega noastră de la Resurse Umane. 

Ea: știi că voiau să reimpoziteze contractele part-time. Au făcut-o! Trebuie să facem modificările acum, că știi, plec în concediu. 

Eu (liniștită): mai avem timp până la 31 decembrie. Mergi în concediu și vorbim după....

Ea: nu mai avem niciun timp... e de la 1 august... adică peste câteva zile! 

Eu (descumpănită): păi nu era cu 6 luni înainte... cu Codul Fiscal... cu ... nu creștem taxele... cu, noi PSD-ul discutăm cu mediul de afaceri... cu...

Dialogul a mai continuat, dar concluzia este aceeași: primele majorări de impozite și taxe intră acușica în vigoare. Sunt mai multe, dar modificarea la care mă refer eu este impozitarea contractelor de 2-4-6 ore la nivelul salariului minim pe economie... Ca să explic mai bine: un tânăr care se pregătește pentru o carieră, sau care tocmai a terminat facultatea, vrea și el să lucreze 2 sau 4 ore undeva (sau jobul este configurat din start part-time, este nevoie de persoana în cauză doar 2 ore pe zi), să încaseze niște bănuți, să aibă și timp de învățat și de distracție... Și este doar un exemplu, evident.

Nu va mai putea face asta, pentru că actualul Guvern a decis ca toate taxele salariale (cele mai mari din UE), în cazul unor contracte part-time, să fie plătite la nivelul salariului minim pe economie, potrivit DCNews.

Să calculăm la o sumă aleasă întâmplător: 

- în prezent: 2 ore/zi: primește 414 lei/lună iar angajatorul mai plătește la stat 212 lei, adică un brut de 638 lei/lună.

- de la 1 august: dacă menține netul de 414 lei/lună, că nu are ce să-i dea în plus de lucru sau angajatul nu vrea normă întreagă, angajatorul va plăti 1083 lei la stat. Brutul devine astfel 1597 lei. Dacă se trece la normă întreagă (1524 lei net și 2607 lei brut), creșterea pentru angajator este de 1967 lei. 

Vi se pare că asta e majorare de impozite și taxe... Nuuuuu, domnilor din Pesedeu sunt de acord cu dvs, este micșorare de impozite și taxe... Sau eliminare de facilități. Am auzit că următoare mișcare pe care o vești face va fi modificarea DEX-ului, prin înlocuirea cuvântului majorare cu eliminare, reducere sau... ”facem ce vrem noi, fraierilor”.

Concluzionând: vor mai fi creșteri de impozite și taxe... multe, credeți-mă! Circulă niște scenarii prin ministerele de resort de te ia cu frisoane... Ce contează că, în plină criză nu se majorează impozitele și taxele, la PESEDE nu se vede criza.

De ce spun doar PSD, când și PNL e la Guvernare? Din DOUĂ motive: 1) miniștrii Finanțelor și Muncii sunt de pe PSD 2) pesediștii încearcă pe toate căile să ne convingă că ceea ce vedem și simțim este greșit. Măcar PNL tace mâlc.

Ce indică însă graba de a aduce bani la buget? Deși se laudă cu cea mai mare creștere economică din Univers? Că lucrurile sunt puțin (mai mult) altfel... Că nu reușesc (nu știu, nu pot, nu vor) să facă față tăvălugului? Că suntem pe cont propriu iar? Aduc un argument solid, analiza profesorului Mircea Coșea, de ieri

Citiți-o cu atenție, mie îmi dă frisoane. Lor, nu... Că dau vina pe război, secetă, schimbări climatice... Și uneori pe noi toți că nu ne luăm mașini electrice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel