Elena Mateescu: Seceta nu se combate cu Coduri portocalii sau roșii

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ploaie
Ploaie
EXCLUSIV
Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie a vorbit despre seceta instalată în unele zone din România la conferinţa "Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?", organizată de DC Media Group.

Elena Mateescu a explicat că în ciuda faptului că se emit coduri portocalii și roșii de averse ”caracterul localizat al acestora, caracterul torențial nu poate asigura o înmagazinare bună a apei în sol care să asigure o aprovizionare optimă, conform necesarului culturilor agricole. Această perioadă, agricultorii și fermierii o știu, este perioada consumului maxim de apă al plantelor. Și atunci când vorbim de o distribuție neuniformă, în timp și spațiu, observăm că se întâmplă ca fenomenul de secetă să rămână prezent, să se accentueze în intensitate sau să se extindă”.

Citește și: Temperaturi record în România. Elena Mateescu (ANM): Tendinţă de creştere a riscului de secetă în ţara noastră

Directorul INMH a mai explicat că s-a făcut o analiză ”a primelor 10 luni, între 1 septembrie și 15 iunie perioada anului curent, comparativ cu 2019-2020 și observăm caracterul secetos în acele zone din partea de est sud a țării, Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia. Dintre toate regiunile, în 2019-2020 zona Dobrogei a fost cea mai secetoasă regiune din istoria măsurătorilor meteorologice din punctul de vedere al distribuției cantităților de precipitații pe întreg anul agricol și observăm evoluția lună de lună de la începutul anului agricol curent.

Mai departe, Elena Mateescu a vorbit despre zona de sud în perioada de la 1 septembrie până în prezent ”În prima lună de toamnă a fost afectată de secetă doar 52 la sută din suprafață la nivel național, cantitatea medie acumulată am avut cantități de precipitații în special în partea de vest, centru, nord-est a țării. Cu o rezervă bună la acel moment în aceste zone, octombrie a adus cantități de precipitații în jumătatea sudică a țării. Moldova rămâne însă sub incidența fenomenului de secetă, dar nu numai Moldova. Observăm și partea de centrul și chiar nordul Dobrogei, deși cantitatea medie a fost una sub ceea ce ar fi normal pentru o lună octombrie în țara noastră. Ultima lună de toamnă aduce cantități de precipitații în cea mai bună parte a țării, exceptând zona de est. Prima lună de iarnă aduce o cantitate excepțională de precipitații care contribuie la o refacere substanțială în bună parte din țară. Însă Moldova rămâne în continuare sub un regim de umiditate deficitar deși luna decembrie se situează în top 3 cele mai ploioase luni decembrie din istoria măsurătorilor țării în țara noastră ianuarie 2000. Aceeași evoluție în jumătatea de est a țării păstrează tendința regimului de precipitații și din acest punct de vedere rămânem în continuare pe secetă în această parte a țării după care rumează ultima lună de iarnă, februarie, care în mod tradițional este cea mai secetoasă lună a iernii și a anului”.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Aur vs Bitcoin / FOTO: Freepik

Bitcoinul și aurul merg, din nou, ”umăr la umăr”

O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...

Un bărbat își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Unsplash

Cât costă benzina și motorina la început de săptămână

Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik

pixel