Emiratele Arabe Unite vor un pact comercial special cu UE, în afara grupului țărilor din Golf
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Abu Dhabi
Abu Dhabi
Emiratele Arabe Unite îndeamnă în mod discret Uniunea Europeană să înceapă discuțiile privind un pact comercial separat de cel cu țările arabe.

Această veste vine în contextul în care statul din Golf caută legături politice și economice mai strânse cu Europa.

Oficialii din Abu Dhabi nu sunt satisfăcuți de negocierile comerciale îndelung blocate între UE și Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), un grup de țări care include EAU și Arabia Saudită, au declarat unele surse interne pentru Reuters.

Emiratele Arabe Unite, un stat influent și bogat în petrol este a doua cea mai mare economie din lumea arabă, după Arabia Saudită, și un partener comercial important în Orientul Mijlociu pentru multe alte națiuni, iar fondurile sale suverane de investiții sunt printre cele mai active din lume.

Un oficial din Emiratele Arabe Unite a negat că Abu Dhabi ar fi propus discuții bilaterale cu UE, calificând acest lucru drept "nefondat și neîntemeiat". O astfel de mișcare ar putea tensiona relațiile cu partenerii din CCG ai EAU. Trei dintre surse au declarat că EAU nu a înaintat încă o cerere oficială către UE.

Oficial, Emiratele Arabe Unite au continuat să susțină procesul CCG-UE, au spus acestea, deși, în privat, a făcut presiuni pentru îmbunătățirea propriilor relații.

Cu toate acestea, sursele au declarat că oficialii EAU au evocat în mod repetat ideea unui proces comercial bilateral în cadrul întâlnirilor cu omologii din UE și din cele 27 de state membre ale acesteia, inclusiv în ultimele săptămâni.

UE preferă un acord cu CCG, din care fac parte Qatar, Kuweit, Oman și Bahrain, dar unele state UE și-au exprimat sprijinul pentru un acord cu bilateral cu Abu Dhabi , având în vedere lipsa de progrese din partea CCG, au precizat sursele.

În lipsa unui impuls semnificativ până în vară, UE ar putea lua în considerare un proces bilateral cu EAU, au spus acestea.

CCG, cu sediul în capitala Arabiei Saudite, Riyadh, este o alianță de lungă durată care urmărește să încurajeze cooperarea politică și economică între cele șase state din Golf.

UE și CCG au început în 1990 negocieri comerciale care, dacă vor fi atinse, vor oferi companiilor din blocul european un acces mai bun la ceea ce este astăzi a șasea cea mai mare piață de export a UE. Cu toate acestea, discuțiile au fost suspendate în mod oficial în 2008.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume și cea mai mare economie din lumea arabă, trece printr-o transformare economică ambițioasă care a creat oportunități de afaceri uriașe.

Un acord mai amplu cu CCG ar putea deschide și mai mult statele membre ale UE către investițiile din partea fondurilor suverane de investiții din Golf.

Însă CCG a semnat foarte puține acorduri comerciale. A finalizat un pact cu Coreea de Sud anul trecut, la 16 ani de la începerea discuțiilor, și a intrat în negocieri cu Marea Britanie în 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...


pixel