Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Proporţia de energie electrică produsă din combustibili fosili a scăzut la 33% în Uniunea Europeană în prima jumătate a anului, cel mai scăzut nivel de până acum, potrivit unui raport publicat miercuri de think tank-ul dedicat climei şi energiei Ember, transmite AFP.
Între lunile ianuarie şi iunie,"combustibilii fosili au generat 410 TWh în UE, adică cea mai mică pondere (33%) înregistrată vreodată în mixul de energie electrică", precizează Ember în raportul său, faţă de aproape 36% totalitatea surselor regenerabile, dintre care aproximativ 27% energie solară şi eoliană, conform datelor furnizate de Ember.
"Declinul combustibililor fosili este un semn al vremurilor. Cărbunele şi gazul sunt prea scumpe, prea riscante, iar UE le elimină treptat", a declarat analistul Ember Matt Ewen.
Cererea de energie electrică a scăzut semnificativ pe continent, în gospodării şi fabrici, iar centralele pe cărbune şi gaz au fost încetinite, reducându-şi ponderea în producţia totală.
Producţia de energie electrică fosilă în centralele pe cărbune sau pe gaz a scăzut cu 17% între ianuarie şi iunie faţă de prima jumătate a anului 2022, precizează raportul. Cinci ţări membre UE au înregistrat chiar o scădere de peste 30% (Portugalia, Austria, Bulgaria, Estonia, Finlanda).
Producţia de energie electrică din cărbune a scăzut cu 23%, reprezentând pentru prima dată mai puţin de 10% din mixul de energie electrică la nivel european în luna mai. Cea din gaze a scăzut cu 13%.
Autorii raportului avertizează asupra necesităţii de a creşte "masiv" utilizarea surselor regenerabile, în special solare şi eoliene "pentru a sprijini o economie rezilientă în toată Europa" şi pentru a compensa în mod durabil scăderea producţiei de energie electrică din combustibili fosili.
Ca volum, producţia din surse regenerabile nu este suficientă în prezent pentru a compensa scăderea energiei electrice produse din combustibili fosili, care s-a ridicat la 86 TWh, în timp ce sursele regenerabile au crescut în acelaşi timp doar cu puţin sub 40 TWh. Energia solară a crescut cu 13% (+13 TWh) pe parcursul semestrului, comparativ cu primele şase luni din 2022, iar energia eoliană cu 4,8% (+10 TWh). Hidroenergia a crescut cu 11% (+15 TWh).
Raportul aminteşte, de asemenea, că producţia de energie nucleară ar trebui să se redreseze după ce a fost afectată la începutul anului 2023 din cauza unei puternice indisponibilităţi a flotei nucleare franceze, prima din Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...