Energie electrică. Oficial E.ON: Nu găsim energie! Nu putem spune clienților care va fi prețul
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Criză de generatoare electrice în magazinele din România. Ucrainenii și moldovenii au epuizat stocurile
Criză de generatoare electrice în magazinele din România. Ucrainenii și moldovenii au epuizat stocurile
Directorul general al E.ON România, Volker Raffel, a vorbit, la o conferință pe tema energiei, despre prețuri, credit și pierderi.

Furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia, a declarat, joi, Volker Raffel, directorul general al E.ON România.

"Nu găsim energie în piaţă pentru anul viitor şi nu putem să le spunem clienţilor noştri ce preţ vor avea la energie electrică anul următor. Mai ales la firme şi la cei industriali. Acest lucru trebuie deblocat, deoarece cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie? Planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând", a susţinut Raffel, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Situaţia a fost semnalată şi de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România, care a precizat că acest lucru are drept cauză preţul prea mic stabilit de Guvern, 1.300 lei pe MWh.

De asemenea, reprezentantul E.ON a insistat pe ideea problemei legate de cash-flow pe care companiile o au ca urmare a schemei de decontare stabilită de statul român. Raffel a arătat că, în timp ce în România există întârzieri foarte mari la plata deconturilor, în Germania discuţia este cum să plătească statul dinainte companiilor, pentru a evita problemele de cash.

"Ca să vă dau nişte cifre, noi am avut o linie de credit de 100 de milioane de euro acum un an, iar acum suntem la mai mult de 600 de milioane de euro şi creşte în fiecare zi. În fiecare zi avem cu 9 milioane de lei mai puţin în cont seara decât dimineaţa şi aşa nu mai putem să continuăm", a spus reprezentantul E.ON.

Raffel a mai arătat că, în ceea ce priveşte depozitarea de gaze, compania a avut un efort financiar dublu faţă de anul trecut. 

Citește și Mesaj de la Ministerul Energiei: Dacă va fi o iarnă obişnuită, nu vom avea probleme

"Spre deosebire de anul trecut, începem cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%, adică 2,970 miliarde metri cubi. Este un grad foarte mare, care ne dă o siguranţă. Procentul acesta ne va ajuta să depăşim fără probleme o iarnă obişnuită din punctul de vedere al valorilor termice", a spus el, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Totodată, producţia de cărbune a fost majorată, pentru a compensa nivelul mai scăzut de umplere a lacurilor de acumulare.

"Astăzi avem cu 900.000 de tone de cărbune în plus în stocuri, tocmai pentru a compensa această situaţie. În general lucrurile se prezintă bine, suntem convinşi că nu vom avea niciun fel de problemă în ceea ce priveşte asigurarea consumatorilor de gaze naturale în iarnă. În ceea ce priveşte fluxurile de import, nu au fost semnalate probleme", a susţinut Niculescu.

Citește și Transelectrica anunţă investiţii de 7,1 miliarde de lei până în 2031

Astfel, un procent de 29% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocat lucrărilor care au ca scop retehnologizarea reţelelor electrice de transport (RET) existente, 26% pentru integrarea producţiei din surse regenerabile şi din alte centrale noi, iar 30% pentru lucrări care au ca finalitate creşterea capacităţii de interconexiune.

Planul de dezvoltare integrează proiectele de interes comun care contribuie la implementarea priorităţilor strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană: "Black Sea Corridor", "Mid Continental East Corridor" şi "North CSE Corridor", cu termene de punere în funcţiune estimate în perioada 2025-2030 şi proiecte de interconexiune, care urmăresc atingerea obiectivului privind gradul de interconectare de 15% până în anul 2030, stabilit la nivelul Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel