Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Dezvoltatorii imobiliari din China, Germania și Suedia au avut de suferit cu precădere din cauza creșterii puternice a costurilor de împrumut din ultimii ani, unele proiecte finanțate la rate foarte scăzute fiind acum aproape de condițiile cheie ale creditului sau chiar nu le îndeplinesc.
"Am avut rezultate foarte bune în ultimii 25 de ani, dar astăzi costurile de finanțare sunt mai mari, iar randamentele ar trebui să vină fie din creșterea chiriilor, fie din valoarea adăugată a proprietăților", a explicat Jose Pellicer, responsabil de strategia de investiții la M&G Real Estate.
O nouă stare de spirit
"Suntem într-o nouă perioadă a investițiilor imobiliare care va necesita o nouă stare de spirit", a adăugat el pentru agenția Reuters înainte de publicarea, marți, a raportului Global Real Estate Outlook.
Pellicer a spus că redresarea pieței chineze va dura probabil ceva timp, deși problemele sale sunt ciclice, mai degrabă decât structurale, iar principalele motoare ale creșterii, cum ar fi urbanizarea, sunt intacte.
Germania, în frunte
În Europa, Germania ar trebui să cunoască cel mai mare număr de vânzări forţate de bunuri imobiliare, a prezis Pellicer, piaţa fiind afectată mai mult decât altele de costurile mai mari ale datoriilor imobile şi de o puternică reevaluare a activelor.
Marea Britanie, cu probleme
Aproape 40% din împrumuturile imobiliare comerciale din Marea Britanie vor ajunge la scadenţă în 2024 şi 2025, în timp ce valoarea medie a imobilelor a scăzut cu peste 20% de la mijlocul anului 2022, se arată în raportul, ce citează date de la Bayes Business School.
Unii creditori ar fi în imposibilitatea de a "respectă clauzele privind rata de acoperire a dobânzii pentru reînnoirea împrumuturilor" și ar putea avea dificultăți în a găsi opțiuni de refinanțare care să le fie deschise.
Datoria, o propunere de investiții
M&G, care gestionează active imobiliare în valoare de 31 de miliarde de lire sterline, a declarat că acest lucru ar putea oferi o oportunitate creditorilor alternativi de a interveni.
"Datoria imobiliară devine o propunere de investiții din ce în ce mai atractivă", a spus Pellicer.
Piața birourilor în dificultate
Piața globală a birourilor a fost zguduită de falimentul WeWork, care a întunecat perspectivele celor mai mari centre de afaceri, unde creșterea spațiilor vacante afectează deja investitorii. Dar nu toate birourile sunt egale, a spus Pellicer.
Birourile de calitate scăzută reprezintă o investiție riscantă la nivel global, deoarece angajații întârzie să renunțe la munca la domiciliu după pandemia COVID-19 și clădirile se confruntă cu upgrade-uri costisitoare pentru a atinge obiectivele de durabilitate, potrivit raportului.
SUA, într-o situație mult mai proastă
Statele Unite se află într-o situație mult mai proastă decât Asia sau Europa, cu rate ale lipsei de locuri de muncă în centrele orașelor-cheie, de obicei între 25 și 30%, în timp ce acestea nu depășesc 10% în principalele centre de afaceri europene, a spus Pellicer.
Raportul citează compania de servicii imobiliare JLL, care estimează că munca de birou în Statele Unite reprezintă doar 50% din nivelurile de dinaintea pandemiei, în timp ce în Europa cifrele au crescut la 75%.
M&G a declarat că accentul pus pe referințele de mediu, sociale și de guvernanță și pe locațiile centrale creează o piață de spații de primă clasă, ultra-prima clasă și spații secundare, iar proprietățile imobiliare de clasă a doua se confruntă cu "riscuri semnificative de închiriere și perspective scăzute de închirieri".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...