Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În jurul orei 11.15 la Paris, euro era în scădere cu 0,37%, la 1,1084 dolari, după ce a coborât până la 1,1059 dolari, un nivel care nu a mai fost atins din mai 2020. "Vedem cum dolarul își ia avânt, ceea ce era de așteptat încă de duminică seară", a comentat Neil Wilson, analist la Markets.com.
Traderii își mută atenția de la monedele europene, ale căror economii vor fi, probabil, cel mai afectate de conflictul din cauza dependenței lor de energia rusă, spre deosebire de cea a Statelor Unite, care demonstrează o mai bună robustețe comparație cu panică instalată cu precădere în Europa.
"Criza ucraineană face dificilă pentru băncile centrale să navigheze între nevoia de a limita inflația și riscul unei economii subminate", a declarat Han Tan, analist la Exinity. În acest context, traderii vor urmări ce va avea de spus șeful Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, care urmează să fie audiat în Congresul american.
Citește și Rusia ar putea lăsa Europa FĂRĂ INTERNET? Ce spun experții
Pe de altă parte, ideea că monedele virtuale descentralizate și-au dovedit utilitatea, fie pentru ucrainenii care fug de conflict, fie pentru rușii care vor să se protejeze de sancțiuni, a ajutat bitcoin să își revină în ultimele ședințe. Criptomoneda volatilă a crescut cu 30% în această săptămână, dar rămâne în ușoară scădere (-4,8%) de la începutul anului până în prezent.
În același timp, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori.
Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,8% în februarie, de la 5,1% în ianuarie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să crească la 5,4% luna trecută.
Creşterea inflaţiei în zona euro în februarie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 31,7%, în timp ce preţurile la servicii au crescut cu 2,5%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 3%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 4,%.
În timp ce preţul energiei ar urma să crească din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, inflaţia va accelera şi mai mult în următoarele luni, avertizează analiştii, şi s-ar putea situa în medie la 5% sau mai mult anul acesta. La reuniunea de politică monetară de luna trecută, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de referinţă, la cel mai redus nivel din istorie, iar preşedintele Christine Lagarde a subliniat că BCE nu se va grăbi să majoreze costul creditului până când nu va avea toate datele necesare. Următoarea reuniune a BCE este programată în 10 martie.
Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 2,9% în februarie, de la 2,4% luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a situat la 2,7%, faţă de 2,3% în ianuarie.
Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 martie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...