Euro pierde teren pe fondul neliniștii create de alegeri ANALIZĂ
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Anxietatea politică tot mai profundă din Europa va adăuga probabil noi presiuni asupra euro, după ce, în urma voturilor parlamentare, liderii din Franța și Germania au suferit pierderi, spun analiștii.

Moneda europeană a scăzut la cel mai mic nivel din ultima lună în raport cu dolarul, după ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au fost zdrobiți de partidele de extremă dreapta în alegerile europene de duminică, ceea ce i-a determinat pe cei dintâi să convoace un scrutin legislativ anticipat în țară.

Rezultatul este posibil să injecteze o nouă volatilitate în a doua cea mai tranzacționată monedă din lume, care era deja sub presiune după ce datele puternice privind locurile de muncă din SUA au stimulat vineri cea mai mare scădere, în urma creșterii dolarului, notează Bloomberg.

Strategii se concentrează asupra impactului potențial asupra perspectivelor economice ale Franței, în special, în cazul în care capacitatea lui Macron de a promova legislația va fi zădărnicită de faptul că extrema dreaptă își va consolida poziția la putere în viitoarele alegeri. De asemenea, investitorii ar putea începe să pună sub semnul întrebării hotărârea europeană de a realiza o integrare fiscală și financiară mai strânsă, potrivit lui Valentin Marinov de la Credit Agricole.

„Acest lucru ar putea fi văzut ca o lovitură dată sentimentului euro-pozitiv incipient care a început să domine piețele valutare în ultimele săptămâni”, a declarat șeful departamentului de cercetare și strategie valutară G-10 al băncii franceze. „Orice extindere reînnoită a marjelor de randament ale statelor suverane periferice față de obligațiuni ar putea fi văzută ca fiind negativă pentru euro”. Cu alte cuvinte, dacă investitorii încep să perceapă din nou un risc crescut în economiile mai slabe ale zonei euro și cer randamente mai mari pentru obligațiunile lor, aceasta ar putea afecta negativ valoarea euro pe piețele internaționale.

Moneda europeană a scăzut luni cu 0,5%, până la 1,0751 dolari. Contractele futures pe obligațiuni franceze au alunecat, subperformând celor din Germania.

Pariuri optimiste

Fondurile cu efect de levier au trecut recent la o poziție netă de creștere pe euro pentru prima dată din august, potrivit celor mai recente date de la Commodity Futures Trading Commission. Moneda s-a întărit cu aproximativ 3% față de minimul din aprilie, înainte de reducerea ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană săptămâna trecută, comercianții alegând să se concentreze în schimb asupra direcției în care s-ar putea îndrepta politica în continuare, având în vedere că inflația este încă ridicată.

Lipsa ulterioară de orientare a BCE a însemnat că euro va depinde mai mult de evoluția datelor din SUA și de Rezerva Federală, spun strategii Morgan Stanley. Factorii de decizie din SUA își actualizează miercuri previziunile privind ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimele trei luni.

Dar acum, comercianții vor trebui să ia în calcul și incertitudinea politică în pariurile lor.

Euro ar putea scădea la 1,05 pentru un dolar în trimestrul al treilea, conform aprecierilor RBC Capital Markets din Singapore dat fiindcă riscurile politice cresc din nou pentru moneda europeană.

Alți strategi apreciază că evoluțiile pot avea un impact indirect asupra politicilor, cum ar fi acordarea de ajutor pentru Ucraina, riscul electoral rămânând fluid, ultimul deceniu arătând că o creștere a sentimentului de extremă-dreapta în Europa poate submina euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a produs, dar a și importat mai multe gaze naturale

Capacitatea utilă (activă) totală de înmagazinare a...

Garderoba lui Vivienne Westwood, scoasă la licitație

Garderoba personală a designerului de modă britanic...

”Sunt convins”: Erdogan face promisiuni greu de onorat

Analiștii susțin că, practic, este imposibil. 

Băncile franceze puse la grea încercare. Reacția BCE

Băncile franceze s-au prăbușit vineri pe bursă pe fondul...

Boeing și-a anunțat furnizorii că încetinește producție

Boeing a precizat că amână o etapă cheie de producție...

Epidemia care pune stăpânire pe economia americană

Nu este chiar o boală, ci mai degrabă o stare de spirit,...

Seniorii României. Ultimele cifre oferite de CNPP

Casa Națională de Pensii Publice a calculat inclusiv...

Date personale: Meta, forțată să amâne lansarea AI în Europa

Grupul lui Mark Zuckerberg trebuie să suspende lansarea...

Universul ascuns al „snack-barurilor” japoneze

Pe o stradă din Tokyo mărginită de panouri cu neon, în...

Inflația a luat-o razna în Rusia. Din nou!

Există în Rusia și lucruri pe care președintele Putin nu...

Euro scade pe fondul incertitudinilor politice din Franța

Moneda euro a căzut vineri, penalizată de îngrijorarea...


pixel