Europa continuă să fie cel mai mare cumpărător de motorină din Rusia
Autor: Oana Pavelescu | 29 noi 2022, 20:27
Europa este dependentă de motorina rușilor
Europa este dependentă de motorina rușilor
Europa continuă să fie cel mai mare cumpărător de motorină rusească, aproape jumătate din importurile maritime de motorină ale UE și Marea Britanie provenind din Rusia în această lună, potrivit datelor Vortexa compilate de Bloomberg.

UE și Marea Britanie au importat o medie de 1,34 milioane de barili pe zi (bpd) de combustibil de tip motorină între 1 și 24 noiembrie, din care 45% - sau 600.000 bpd - au provenit din Rusia, arată datele Vortexa.

Dependența încă ridicată de motorina rusească ar putea deveni o mare problemă pentru Europa în doar două luni, atunci când embargoul UE asupra importurilor de produse petroliere rusești pe cale maritimă va intra în vigoare, respectiv pe data de 5 februarie  2023.

Rusia este în continuare cel mai mare furnizor de motorină pentru Europa, care va trebui să înlocuiască peste 500.000 de barili pe zi (bpd) din aprovizionarea cu motorină după luna februarie, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

"În timp ce o avalanșă de importuri de motorină din estul Suezului a îmbunătățit poziționarea Europei pentru iarna viitoare, fluxurile Rusia-Europa cresc din nou înainte de interdicția de import din 5 februarie a UE", a scris David Wech, economist-șef la Vortexa, într-un articol publicat la începutul acestei luni.

Potrivit Vortexa, este chiar mai dificil să se ia decizii cu privire la ce se va întâmpla cu motorina rusească după embargoul UE decât cu ce se va întâmpla cu țițeiul rusesc, a cărui interdicție începe pe 5 decembrie.

Conform estimărilor AIE în raportul său privind piața petrolului pentru luna noiembrie, țările UE au redus importurile de motorină rusească cu 50.000 de bpd, până la 560.000 de bpd în octombrie.

"Când embargourile asupra țițeiului și produselor vor intra în vigoare în totalitate, în decembrie și, respectiv, februarie, va trebui să fie înlocuit un volum suplimentar de 1,1 mb/d de țiței și 1 mb/d de motorină, nafta și păcură", a precizat AIE în raport.

Odată cu intrarea în vigoare a embargoului impus de UE asupra importurilor de motorină rusească, "concurența pentru barili de motorină non-rusească va fi acerbă, țările UE fiind nevoite să liciteze încărcături din SUA, Orientul Mijlociu și India în detrimentul cumpărătorilor lor tradiționali", a precizat agenția.

Citește și: 

Petrolul din Rusia va fi interzis în UE pe 5 decembrie

Importurile de petrol din Rusia vor fi interzise în Uniunea Europeană începând de luni, 5 decembrie. Decizia va afecta puternic preţurile la pompă, spun specialiştii, care adaugă că va fi nevoie de măsuri suplimentare pentru a asigura carburanţi suficienţi pentru această iarnă.

Pe 5 decembrie, Uniunea Europeană va interzice importul de petrol rusesc, fiind o încercare ce are ca scop descurajarea Rusiei, după ce aceasta a invadat Ucraina.

De asemenea, pe 5 februarie vor fi interzise şi importurile de produse petroliere, Europa dorind să-şi reducă dependenţa faţă de Rusia.

Astfel, în ciuda faptului că Rusia oferă cel mai mult petrol, Europa va renunţa la aproximativ 90% din petrolul rusesc pe care obişnuia să-l importe.

Mai mult, scopul Europei este acela de a determina Rusia să-şi caute o altă piaţă de desfacere.

Având în vedere această situaţie, analiştii economici avertizează că ne-am putea confrunta, în primăvară, cu o criză a motorinei, iar stocurile ar putea ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, potrivit Antena3. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe