Europa experimentează două pandemii total diferite
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Diferențe uriașe între est și vest
Diferențe uriașe între est și vest
În urmă cu un an, cursul pandemiei s-a schimbat, datorită primelor vaccinuri sigure și eficiente împotriva Covid-19. Astăzi, după ce am administrat 7,3 miliarde de doze și au fost prevenit nenumărate decese, avem mai multe date decât oricând pentru a justifica acel entuziasm timpuriu - și necesitatea de a continua să ne vaccinăm.

Pe lângă scăderea imunității și ridicarea restricțiilor, țările cu rate de vaccinare în continuare scăzute sunt afectate puternic de noi valuri de infectări. În timp ce varianta delta ia cu asalt iar Europa, continentul se confruntă cu două pandemii foarte diferite. 

Pentru cea mai mare parte a lumii bogate, problemele legate de aprovizionarea cu vaccinuri sunt o amintire îndepărtată. Scăderea imunității este cea mai mare amenințare, iar țările puternic vaccinate, cum ar fi Spania sau Danemarca - unde aproape 100% dintre persoanele de peste 60 de ani au fost complet vaccinate - se concentrează pe vaccinuri de rapel. Chiar și măsurile controversate, cum ar fi permisele de sănătate și vaccinurile obligatorii pentru personalul medical, au dat roade și au sporit gradul de participare în ciuda protestelor. Marți, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că permisul francez Covid va necesita a treia doză pentru persoanele în vârstă.

Aceste țări au unele dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume și, după cum spune Lone Simonsen, profesor la Universitatea Roskilde, au "luxul" de a face ajustări minore, cum ar fi readucerea purtării măștilor, pentru a evita o revenire la blocajele la scară largă din 2020.

Dacă privim mai departe spre est, însă, există semne ale unei "pandemii a celor nevaccinați", pentru a împrumuta un termen american. Ratele de vaccinare în țările din Europa de Est sunt mult, mult mai scăzute - adesea în mod fatal. Bulgaria și România, unde locuiesc împreună aproximativ 26 de milioane de persoane, au vaccinat complet doar 22,6% și 33,7% din populația respectivă, potrivit datelor Bloomberg, iar acoperirea pentru persoanele în vârstă este la fel de slabă. Această cifră este sub media Uniunii Europene de 67,4% și mai rea decât cea a statelor americane cel mai puțin vaccinate.

Bilanţ COVID-19 12 noiembrie 2021. Aproape 5000 de cazuri şi peste 300 de morţi. Doar 6 paturi sunt libere la ATI COVID

Nu este o coincidență faptul că aceste două țări înregistrează zilnic un record de decese, care are o rată de peste 20 la un milion de locuitori; rata mortalității din România este printre cele mai ridicate din lume. Letonia - a cărei acoperire vaccinală este de 55,6% - nu este departe; a intrat în izolare pentru a-și controla epidemia. Franța și Germania se află la o fracțiune din aceste niveluri. Chiar dacă numărul de cazuri a atins un nivel record în Germania, decesele au rămas relativ scăzute.

Datele arată, de asemenea, o diviziune continentală netă în ceea ce privește formele grave și cazurile care necesită spitalizare.

Comparați Danemarca și Bulgaria, care au populații în mare parte similare, și este clar că varianta delta a avut un impact mai mare asupra celei din urmă. Ambele țări raportează cazuri zilnice de ordinul miilor, dar pacienții spitalizați în Bulgaria sunt în jur de 4.000, față de câteva sute în Danemarca. Nu este surprinzător faptul că rata de mortalitate din Danemarca este o fracțiune din cea din Bulgaria, iar același lucru este valabil și pentru mortalitatea excesivă din toate cauzele. 

Din nou, nu oferta este problema aici. Europa înoată în vaccinuri, iar Airfinity estimează excesul de doze nefolosite din regiune în 2021 la 282 de milioane de doze.

Provocarea pentru aceste țări este ezitarea la vaccinare - determinată de teorii ale conspirației, de teama de efecte secundare și de încrederea scăzută în autorități. Un sondaj realizat între aprilie și iulie în rândul persoanelor nevaccinate din opt țări europene a constatat că ezitarea varia de la 5,5% din populația adultă în Spania la 50,9% în Bulgaria.

În România, unde personalități religioase și persoane cu influență pe rețelele de socializare au încurajat refuzul vaccinării, guvernul a oferit dozele nedorite altor țări. "Știrile false au o influență uriașă", a declarat un colonel român pentru New York Times. Nu există o baghetă magică pentru a remedia neîncrederea și suspiciunea generalizată față de autoritate în societățile postcomuniste, dar presiunea pozitivă a colegilor poate funcționa mai bine decât frica. Încurajarea vaccinării ar putea fi mai eficientă venind din partea rețelei sociale a cuiva și a comunității medicale. 

Europa de Vest nu ar trebui să își subestimeze propriile provocări pe măsură ce orașele devin aglomerate, călătoriile internaționale se intensifică și purtarea măștilor scade. Țările cu o acoperire vaccinală intermediară nu își pot permite să lase cazurile să crească. Lăsarea ratelor de infecție să crească vertiginos ar putea satura spitalele, deoarece multiplele valuri de Covid au dus deja la o lipsă de personal calificat, potrivit lui Daniel Lopez Acuna de la Școala de Sănătate Publică din Andaluzia. În Franța, Macron s-a angajat deja să investească în spitale și să angajeze mai mult personal pentru un salariu mai bun.

La aproape două luni după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat ratele divergente de vaccinare drept "îngrijorătoare", factorii de decizie politică trebuie să se concentreze din nou asupra decalajului uriaș care se deschide cu Europa de Est. Este înfiorător să ne imaginăm că, la un an după sosirea vaccinurilor, unul dintre cei mai puternici factori care îi încurajează pe oameni să stea la coadă pentru vaccinuri va fi creșterea numărului de decese în cartierele lor. Această luptă nu s-a încheiat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel