Comisia Europeană, Executivul comunitar, va propune o reglementare accelerată care va urgenta procedurile pentru eliberarea autorizaţiilor necesare pentru regenerabile, în special pentru parcurile fotovoltaice, arată un proiect de document consultat de Bloomberg News.
"Reglementarea propusă reflectă nevoia de a lua măsuri urgente ca răspuns la criza energetică", se precizează în document. Propunerea "vine ca o continuare a obiectivelor vizând accelerarea procesului de reducere a dependenţei de combustibilii fosili ruseşti prin dezvoltarea energiei regenerabile la scară largă ca o sursă alternativă", se mai arată în documentul menţionat.
Europa încearcă să creeze un echilibru între renunţarea la gazele naturale ruseşti în timp ce continuă cu planurile care vizează decarbonizarea energiei. Creşterea producţiei de energie din surse regenerabile este întârziată de procedurile îndelungate de obţinere a tuturor autorizaţiilor necesare, un proces care poate dura până la 10 ani, un obstacol pe care industria regenerabilelor încearcă de mult timp să îl înlăture.
Reglementarea Comisiei se va concentra pe eliminarea obstacolelor care stau în calea tehnologiilor şi a acelor tipuri de proiecte care pot fi puse rapid în funcţiune, ajutând la reducerea volatilităţii preţurilor şi a cererii de gaze.
Cadrul de referinţă va permite măsurilor dezvăluite în cadrul planului REPowerEU, prezentat în luna mai, să intre în vigoare. Pompele de căldură, printre alte proiecte regenerabile, vor fi considerate o categorie specială "de interes public major" în interiorul legislaţiei de mediu pentru a accelera introducerea lor.
În plus, va exista un termen limită de maxim trei luni la eliberarea autorizaţiilor pentru panourile solare, a capacităţilor de stocare asociate şi a conexiunilor la reţea.
Constructorul auto italian Fiat (parte a grupului Stellantis) a obţinut marţi din partea Curţii de Justiţie a UE anularea unei decizii anterioare a Comisiei Europene, conform căreia Fiat trebuia să ramburseze 30 de milioane de euro pentru facilităţile fiscale oferite de statul Luxemburg, transmite AFP.
Decizia CJUE reprezintă o nouă lovitură pentru Executivul comunitar, care consideră că facilităţile fiscale oferite de statele membre companiilor multinaţionale reprezintă un ajutor de stat ilegal. Comisia Europeană a pierdut deja o serie de procese răsunătoare demarate împotriva unor companii precum Apple, Amazon şi Starbucks pentru avantajele fiscale de care au beneficiat aceste firme în Irlanda, Luxemburg şi Ţările de Jos.
Potrivit CJUE, Tribunalul Uniunii Europene a confirmat în mod eronat cadrul de referinţă reţinut de Comisie pentru aplicarea principiului concurenţei depline în privinţa societăţilor integrate în Luxemburg, omiţând să ţină seama de normele specifice care pun în aplicare acest principiu în acest stat membru, subliniază CJUE.
Curtea anulează astfel decizia în litigiu a Comisiei, constatând că analiza acesteia privind sistemul de referinţă şi, prin extensie, existenţa unui avantaj selectiv acordat FFT este eronată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...