Experții americani: Inteligența artificială are ceva similar intuiției umane
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nici cercetătorii nu s-au așteptat la un astfel de rezultat
Nici cercetătorii nu s-au așteptat la un astfel de rezultat
Oamenii de știință americani au descoperit că un sistem de învățare automată poate imita gândirea umană. Cercetătorii au antrenat inteligența artificială cu ajutorul unei tehnologii speciale, după care aceasta a reușit să țină cont de context, comparând grupuri de cuvinte.

Un grup de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și de la Institutul Național de Sănătate din SUA au descoperit că inteligența artificială poate imita procesele de gândire umane și poate înțelege înțelesul unor cuvinte complexe. Oamenii de știință au prezentat experimentele lor într-un articol publicat în revista Nature Human Behaviour.

Experții americani au studiat un sistem de inteligență artificială care a fost utilizat pe scară largă în ultimii ani pentru a analiza semnificațiile cuvintelor. Rețeaua neuronală "citește" materiale de pe internet și analizează conținutul. În cazul în care cuvintele apar frecvent împreună (cum ar fi "masă" și "scaun"), sistemul înțelege că semnificațiile lor sunt legate. Inversul este, de asemenea, adevărat - dacă perechea este rar folosită împreună, AI va presupune că semnificațiile sunt diferite.

Co-autorul studiului, Idan Blank, profesor asociat de psihologie și lingvistică la Universitatea din California, a explicat că sistemul are o limitare - similaritatea valorilor este determinată de un număr - iar gândirea umană este mult mai complexă și mai detaliată.

Dacă o persoană ar compara un delfin și un aligator, animalele ar fi similare în diferite grade - în funcție de parametrii comparației, a spus Blank. Acestea sunt aproximativ similare ca mărime, dar foarte diferite în ceea ce privește gradul de pericol pe care îl reprezintă pentru oameni. În acest fel, oamenii iau în considerare contextul.

Oamenii de știință au decis să testeze dacă sistemul ține cont de astfel de diferențe subtile. Pentru a afla acest lucru, autorii au dezvoltat o tehnică de "proiecție semantică": un model primește un cântar cu două cuvinte, cum ar fi "mare" și "mic", iar inteligența artificială trebuie să plaseze animale pe el. Acest lucru ne permite să înțelegem dacă rețeaua neuronală ia în considerare dimensiunea animalului atunci când determină sensul unui cuvânt.

Citește și Găsește obiectul pierdut cât ai bate din palme: Inovații care-i salvează pe hotelieri

Folosind această metodă, cercetătorii au antrenat inteligența artificială pe grupuri de cuvinte (52 de elemente fiecare). Fiecare grup conținea termeni legați de îmbrăcăminte, profesii, sporturi, creaturi mitologice și nume. Fiecărei categorii i-au fost atribuite mai multe contexte sau dimensiuni, cum ar fi mărimea, pericolul, inteligența, vârsta și viteza.

În plus, cercetătorii au rugat 25 de voluntari să evalueze cuvintele din grupuri. Ca urmare, s-a dovedit că metoda de instruire a creat o aparență de intuiție umană în AI.

Sistemul a învățat să înțeleagă că numele Betty și George sunt similare ca origine, dar diferite ca gen. AI a identificat similitudini între "haltere" și "scrimă", în sensul că ambele activități se desfășoară în interior, iar diferența constă în costul intelectual.

Blank a declarat că a fost surprins de rezultate; nu se aștepta ca rețeaua neuronală să facă treaba. "Se pare că acest sistem de învățare automată este mult mai inteligent decât am crezut. Acesta conține forme foarte complexe de cunoaștere, iar organizarea sa este similară cu intuiția umană. Urmărind combinația cuvintelor între ele, puteți afla multe despre lume", a adăugat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel