Experții americani: Inteligența artificială are ceva similar intuiției umane

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nici cercetătorii nu s-au așteptat la un astfel de rezultat
Nici cercetătorii nu s-au așteptat la un astfel de rezultat
Oamenii de știință americani au descoperit că un sistem de învățare automată poate imita gândirea umană. Cercetătorii au antrenat inteligența artificială cu ajutorul unei tehnologii speciale, după care aceasta a reușit să țină cont de context, comparând grupuri de cuvinte.

Un grup de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și de la Institutul Național de Sănătate din SUA au descoperit că inteligența artificială poate imita procesele de gândire umane și poate înțelege înțelesul unor cuvinte complexe. Oamenii de știință au prezentat experimentele lor într-un articol publicat în revista Nature Human Behaviour.

Experții americani au studiat un sistem de inteligență artificială care a fost utilizat pe scară largă în ultimii ani pentru a analiza semnificațiile cuvintelor. Rețeaua neuronală "citește" materiale de pe internet și analizează conținutul. În cazul în care cuvintele apar frecvent împreună (cum ar fi "masă" și "scaun"), sistemul înțelege că semnificațiile lor sunt legate. Inversul este, de asemenea, adevărat - dacă perechea este rar folosită împreună, AI va presupune că semnificațiile sunt diferite.

Co-autorul studiului, Idan Blank, profesor asociat de psihologie și lingvistică la Universitatea din California, a explicat că sistemul are o limitare - similaritatea valorilor este determinată de un număr - iar gândirea umană este mult mai complexă și mai detaliată.

Dacă o persoană ar compara un delfin și un aligator, animalele ar fi similare în diferite grade - în funcție de parametrii comparației, a spus Blank. Acestea sunt aproximativ similare ca mărime, dar foarte diferite în ceea ce privește gradul de pericol pe care îl reprezintă pentru oameni. În acest fel, oamenii iau în considerare contextul.

Oamenii de știință au decis să testeze dacă sistemul ține cont de astfel de diferențe subtile. Pentru a afla acest lucru, autorii au dezvoltat o tehnică de "proiecție semantică": un model primește un cântar cu două cuvinte, cum ar fi "mare" și "mic", iar inteligența artificială trebuie să plaseze animale pe el. Acest lucru ne permite să înțelegem dacă rețeaua neuronală ia în considerare dimensiunea animalului atunci când determină sensul unui cuvânt.

Citește și Găsește obiectul pierdut cât ai bate din palme: Inovații care-i salvează pe hotelieri

Folosind această metodă, cercetătorii au antrenat inteligența artificială pe grupuri de cuvinte (52 de elemente fiecare). Fiecare grup conținea termeni legați de îmbrăcăminte, profesii, sporturi, creaturi mitologice și nume. Fiecărei categorii i-au fost atribuite mai multe contexte sau dimensiuni, cum ar fi mărimea, pericolul, inteligența, vârsta și viteza.

În plus, cercetătorii au rugat 25 de voluntari să evalueze cuvintele din grupuri. Ca urmare, s-a dovedit că metoda de instruire a creat o aparență de intuiție umană în AI.

Sistemul a învățat să înțeleagă că numele Betty și George sunt similare ca origine, dar diferite ca gen. AI a identificat similitudini între "haltere" și "scrimă", în sensul că ambele activități se desfășoară în interior, iar diferența constă în costul intelectual.

Blank a declarat că a fost surprins de rezultate; nu se aștepta ca rețeaua neuronală să facă treaba. "Se pare că acest sistem de învățare automată este mult mai inteligent decât am crezut. Acesta conține forme foarte complexe de cunoaștere, iar organizarea sa este similară cu intuiția umană. Urmărind combinația cuvintelor între ele, puteți afla multe despre lume", a adăugat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel