Explozie a preţurilor la energie şi gaze. Elena Cristian: Sunt trei măsuri pe care ar trebui să le ia România imediat

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Elena Cristian, analist economic, a atras atenţia asupra lipsei de reacţie a autorităţilor române în faţa crizei energetice cu care se confruntă întreaga Europă.

"Din păcate pentru noi, ne uităm la ce fac ceilalţi, iar acolo măcar vedem că există ceva măsuri. Ne uităm la Polonia care a prelungit măsurile pentru combaterea preţurilor galopante la energie şi gaze până la 31 decembrie. Se iau măsuri în lanţ, de la producător şi până la clientul final. 

La noi măsurile întârzie foarte mult. Din păcate avem un ministru... nu avem un ministru de fapt. Avem instituţii de reglementare care nu există în acest moment şi nu au existat în toată această perioadă de liberalizare. ANRE-ul nu a existat! Oamenii de acolo sunt plătiţi degeaba. Eu i-aş desfiinţa fără nicio reţinere şi poate că ar trebui înfiinţată o altă instituţie care să-şi facă treaba. 

În acest moment se vorbeşte despre o supraimpozitare pe lanţul de producţie care va adânci pentru România criza gazelor naturale. 

Hai să ne uităm ce fac celelalte ţări: sunt trei măsuri importante pe care ar trebui să le ia România imediat: să reduci fiscalitatea - toate ţările au redus TVA-ul şi taxele pentru energie şi gaze - să obligi cumva să se încheie contracte multianuale între producătorii de stat şi furnizori şi să limitezi exporturile, să te uiţi mai întâi în ograda ta. Noi nu facem absolut nimic din aceste chestiuni şi, din păcate, efectele pentru România vor fi mult mai grave decât efectele pentru alte ţări. Să nu uităm că statul a ajuns să plătească pentru compensarea facturilor la energie şi gaze naturale mai mult decât pentru Educaţie", a explicat Elena Cristian vineri seara, la Antena 3, în emisiunea realizată de Radu Tudor. 

 

Citeşte şi: Preţurile gazelor naturale în Europa, aproape de un nivel record

 

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa şi în Asia au urcat aproape de niveluri record, cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii intensificând concurenţa pentru asigurarea livrărilor, transmit DPA şi Bloomberg.

Joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh), după ce miercuri s-a înregistrat un avans de 13%. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh).

Cotaţiile futures pentru gazele naturale lichefiate (GNL) din Asia au urcat cu 18%, aproape de un nivel record.

În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

Aprovizionare cu gaze ruseşti rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt aşteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă.

"Pur şi simplu Europe nu are acces la livrări alternative, pentru a compensa declinul aprovizionării cu gaze ruseşti. Gazele naturale lichefiate au ajutat la umplerea depozitelor europene de gaze", a apreciat Samantha Dart, director în cadrul Goldman Sachs Group Inc.

În ultimul an, preţul ridicat a forţat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Metale rare
Un cuplu vizitează șantierul blocului unde au cumpărat un apartament / Foto: Freepik
Malware
Mihai Daraban și Jae Rak Kim, vicepreședinte Hyundai Heavy Industries

Dialog la nivel înalt CCIR - Hyundai Heavy Industries

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Casă de schimb valutar
Groapă de gunoi
Carte electronica de identitate
Serviciul 112
Mină de suprafață / Foto: Freepik
Ministerul Mediului lansează un nou program de stimurale
Bani
Platforma care forează în zpcpmântul Neptun Deep / Foto: Romgaz
Un bărbat se uită la cele două foi pe care le are în mâini / Foto: Freepik
Lovitură grea pe piața criptomonezilor / Foto: Freepik
Sulina
Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash
La bursă / FOTO: Freepik

Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%

Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
La bancă
Platformă / FOTO: Freepik
Euro / FOTO: Freepik
Pe o stradă din Moscova / FOTO: Freepik
SUA versus UE
Jerome Powell, șeful Rezervei federale a SUA
Freepik.com
Warren Buffett

pixel