Temerile privind livrările de combustibil ale Rusiei, care reprezentau o treime din consumul de gaze al Europei, s-au atenuat în ultimele săptămâni. Vremea neobişnuit de caldă a întârziat cererea pentru încălzire, permiţând statelor europene să continue înmagazinarea gazelor în depozite. Capacităţile UE de stocare a gazelor erau pline în proporţie de peste 94% săptămâna trecută, faţă de media sezonieră de 89% din ultimii cinci ani.
Totuşi, Rusia reduce de luni de zile livrările către Europa, iar facilităţile de stocare pline nu vor fi suficiente pentru a asigura încălzirea locuinţelor în această iarnă, în timpul zilelor în care este record de cerere, dacă vremea va fi neobişnuit de rece, avertiza recent directorul general al Gazprom, Alexey Miller. Acesta susţine că, fără livrările din Rusia, Europa ar putea înregistra un deficit de gaze de 800 milioane metri cubi pe zi, în timpul perioadei în care cererea este ridicată.
Gigantul rus a exportat 139 milioane metri cubi pe zi în octombrie către ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS), un declin de 11,5% faţă de luna precedentă, conform calculelor Bloomberg pe baza datelor publicate marţi. De la începutul anului, livrările Gazprom către principalii săi clienţi străini au scăzut cu 42,6% faţă de anul trecut, la 91,2 miliarde metri cubi (bcm).
Fluxurile zilnice de gaze via Ucraina s-au situat în medie la peste 42 milioane metri cubi pe zi, în octombrie, în timp ce livrările prin conducta TurkStream către Europa s-au situat în medie la aproximativ 29 milioane metri cubi pe zi. Exporturile totale ale Rusiei spre Europa s-au ridicat la doar o cincime din nivelul anterior invadării Ucrainei, în februarie.
Fluxurile către China prin conducta "Power of Siberia" continuă să crească, livrările depăşind volumele zilnice contractate, a anunţat Gazprom.
Producţia medie zilnică de gaze a Gazprom s-a situat în octombrie la 990 milioane metri cubi, un avans de aproape 18% faţă de luna precedentă, conform calculelor Bloomberg. Anul acesta, producţia a scăzut cu 19% faţă de anul trecut, la 344 bcm.
Tranzacție de 2,18 miliarde $ blocată de justiție. Care este motivul
Un judecător federal din Washington a blocat luni cumpărarea editurii Simon & Schuster de rivala sa Penguin Random House, aprobând astfel cererea guvernului american, care vedea în această achiziţie un risc de denaturare a concurenţei, informează AFP.
Achiziţia, cifrată la 2,18 miliarde de dolari, a fost anunţată în noiembrie 2020 şi ar fi dus la unirea a două dintre cele mai importante cinci edituri din Statele Unite.
Decizia de luni reprezintă un succes marcant pentru administraţia preşedintelui Joe Biden, care s-a arătat mult mai ofensiv decât predecesorii lui în contestarea fuziunilor şi a achiziţiilor în numele respectării principiului concurenţei.
Departamentul de Justiţie al Statelor Unite s-a adresat instanţei în noiembrie 2021, evocând riscul unei scăderi a numărului de cărţi publicate şi afirmând că noul grup ce ar rezulta în urma achiziţiei ar putea să reducă sumele plătite în avans scriitorilor.
Cele două edituri ocupă primul loc, respectiv cel de-al patrulea loc în ceea ce priveşte cotele de piaţă deţinute de cele cinci edituri majore americane (denumite "Big Five"), un grup care include şi editurile HarperCollins, Hachette Book Group USA şi Macmillan Publishers.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...