FACIAS acuză CNAIR că a păgubit statul român cu peste 2 miliarde de lei
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Șantier / Foto: Freepik
Șantier / Foto: Freepik
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a aflat sumele uriașe pe care statul român a fost obligat să le plătească în urma litigiilor pierdute de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), transmite FACIAS printr-un comunicat de presă.

"Vorbim de peste 2 miliarde de lei, bani plătiți în ultimii 9 ani", explică cei de la FACIAS în comunicatul de presă.

"Modul în care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a gestionat proiectele majore de infrastructură rutieră în ultimul deceniu a dus la un adevărat dezastru financiar pentru România.

FACIAS a solicitat CNAIR o listă a cererilor de despăgubire și a sumelor plătite sau executate în perioada 2015 - 2024 ca urmare a proceselor deschise la curțile de arbitraj de către societățile care au realizat lucrări de drumuri și poduri. Așa a aflat suma dezastrului: peste 2 miliarde de lei", transmite FACIAS printr-un comunicat de presă.

 

Exemple concrete de procese pierdute

 

"1. În 2020, Tribunalul de Arbitraj de la Paris a stabilit că CNAIR trebuie să plătească firmei Salini puțin peste 48 de milioane de euro (232 de milioane de lei) daune și alte circa 3 milioane de euro (15 milioane de lei) cheltuieli de judecată, după rezilierea contractului privind lotul 2 - de 29 de kilometri, între localitățile Traian Vuia și Margina - din autostrada Lugoj - Deva. Problemele au apărut la finalul anului 2013, după ce Agenția de Mediu a stabilit că pe secțiunea Margina (județul Timiș) - Holdea (județul Hunedoara) - cu lungime totală de 9 kilometri - trebuie făcute tuneluri duble pe aproximativ 2 kilometri, pentru protejarea faunei, mai exact a urșilor. Contractul fusese însă scos la licitație fără includerea unei astfel de soluții, care creștea prețul cu alte aproximativ 800 de milioane de lei.

2. Compania italiană Astaldi a câștigat la Curtea de Arbitraj de la Paris despăgubiri de alte peste 10 milioane de euro (52 milioane de lei) în urma contractului de reabilitare la Drumul Național Arad - Oradea, începute în 2009, dar care în 2021 încă nu erau gata. Constructorul a acuzat CNAIR că nu a reușit să efectueze exproprierile și astfel a fost împiedicat să poată desfășura lucrări.

3. Austriecii de la PORR au câștigat la rândul lor daune de peste 40 de milioane de euro la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerț a României, pentru contractul de la lotul 4 al autostrăzii Sebeș-Turda, întrucât Compania de Autostrăzi, la fel ca în cazul DN Arad-Oradea, nu a făcut la timp exproprierile. (...)

FACIAS solicită Ministerului Transporturilor și Guvernului României să găsească vinovații și să îi tragă la răspundere", se arată în comunicatul FACIAS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel