FACIAS cere verificarea "exproprierilor abuzive ale CNAIR"

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Transporturilor un control la CNAIR, ca urmare a "multiplelor mesaje venite de la cetățeni, cu privire la prejudiciile pe care bâlbâiala instituțiilor statului le aduce românilor care se nimeresc să aibă proprietăți în zonele în care se intenționează construirea de drumuri și autostrăzi".

"Vorbim despre abuzurile Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR) care abordează proiectele de construcție într-un mod total iresponsabil și neprofesionist prejudiciind atât cetățenii cât și bugetul public.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR) face multiple erori în proiectele de infrastructură rutieră pe care le demarează, fie că vorbim de autostrăzi, drumuri express sau drumuri naționale. Proiectele de construcție sunt însoțite de nenumărate abuzuri față de proprietarii terenurilor pe care urmează să se construiască.  Ne referim aici la un număr foarte mare situații în care terenurile pe care urmează a fi constuite drumuri publice sunt expropriate abuziv și despre cetățenii care nu sunt despăgubiți la timp, despre despăgubirile acordate mult sub prețul pieței sau situații în care, după expropriere, apar modificări în proiect iar terenurile sunt retrocedate total sau parțial la o valoare mai mică ca urmare a distrugerilor aduse propietății.

FACIAS a solicitat Ministerului Transporturilor să trimită corpul de control la CNAIR, în scopul verificării procedurilor de expropriere care privesc proprietăți ce au fost restituite și modul în care s-a respectat procedura referitoare la protecția dreptului de proprietate", se arată într-un comunicat FACIAS.

 

Situații prin care este afectat dreptul la proprietate și bunuri

Unul dintre multiplele cazurile ajunse la cunoștința FACIAS prin intermediul campaniei “E dreptul meu” este al unui proprietar care a fost inițial expropriat de CNAIR pentru o cauză de utilitate publică. După un timp, CNAIR îl anunță că exproprierea nu mai este necesară pentru întreaga suprafață și vrea să îi restituie parțial terenul.  Cetățeanul în cauză  constatată că în tot răstimpul în care proprietatea sa a fost în posesia CNAIR, s-a intervenit asupra terenului cauzându-i însemnate prejudicii. Ne referim la pagubele cauzate prin expropriere: gardul care împrejmuia proprietatea a fost distrus și pomii care erau plantați pe teren au fost tăiați. Practic CNAIR nu a evaluat corect suprafața necesară exproprierii lezând astfel dreptul de proprietate privată al cetățeanului, fără a acorda acestuia despăgubiri pentru pagubele cauzate terenului, potrivit aceluiaşi comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

S&P Global
Foto: Freepik.com
Bani
Guvern sediu
Termocentrală
Foto: REUTERS
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.


pixel