ANRE a demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale pentru a verific dacă aceştia au respctat obligaţiile privind plafonarea preţului final şi a consumului aferent peroadei de acordare a compensaţiei.
"Sunt 7 furnizori, pe energie electrică și la gaze naturale. Dar controalele nu vizează neapărat numai Legea 259. În cursul anului 2021 au fost multe contracte semnate în piață concurențială și schimbări de furnizori", a precizat Zoltan Nagy-Bege, la Antena 3.
"Regulamentul prevede că, la cel mult 42 de zile după schimbarea furnizorului, furnizorul vechi trebuie să emită o factură de decont și să închidă toate socotelile cu fostul sau client. Verificăm dacă furnizorii respectă acest termen.
Trebuie să știe consumatorii că, odată ce solicită lămuriri de la furnizori, cu privire la conținutul facturii lor, furnizorii au obligația să răspundă în maxim 15 zile", a mai spus acesta.
"Am strâns date la sfârșitul lunii decembrie și la începutul lunii ianuarie am început acțiunile de control. Vor primi amenzi dacă încalcă vreo reglementare sau lege", a declarat vicepreședintele ANRE.
Citește și Recalcularea facturilor umflate la energie. Care este procedura
Citește și Factura la energie. Consumatorii trebuie să știe ce se va întâmpla din 1 aprilie
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE, este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.
Veniturile proprii ale ANRE provin din tarife percepute pentru acordarea de licenţe, autorizaţii şi atestări, contribuţii anuale percepute operatorilor economici reglementaţi din sectorul energiei electrice şi termice şi al gazelor naturale, precum şi din fonduri acordate de organisme internaţionale,nivelul acestora se stabileşte anual prin ordin al ANRE, în condiţiile legii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...