Federații din energie: ”România nu a înlocuit ce a închis”
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
România nu a înlocuit cărbunele cu nimic
România nu a înlocuit cărbunele cu nimic
Explozia prețurilor la energie electrică și gaze are de fapt mai multe cauze, atât extrene dar și unele interne, probleme nerezolvate de guvernele anterioare ale României.

Explozia preţurilor la energie este cauzată de lipsa de energie, după ce statul a închis din 2008 şi până în acest an zeci de capacităţi de producţie, fără să le înlocuiască, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "UNIVERS" şi de Federaţia Naţională Mine Energie.

"Explozia preţurilor la energie este explicată de politicieni şi analişti în tot felul de moduri, aproape toţi legând-o de creşterea preţurilor la nivel european. (...) Nimeni nu pune însă punctul pe i, nimeni nu spune cauza reală care a făcut posibile aceste facturi: lipsa de energie. Între 2008-2022 s-au închis zeci de capacităţi de producţie fără să se pună nimic în loc. Sau dacă s-a pus, s-a pus altfel de energie. S-a închis energia pe cărbune, care funcţionează în baza curbei de sarcină şi s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcţie de vânt şi soare", se precizează în comunicat, citat de Agerpres.

Potrivit sursei, spre deosebire de statele UE, România nu a înlocuit capacităţile scoase din uz, cu toate că este unul din cei mai mici poluatori europeni.

"Politicienii, în frunte cu preşedintele, şi-au trecut în programe combaterea schimbărilor climatice. La fel în toată Europa. Doar că spre deosebire de UE, noi nu am luat niciun fel de măsuri de înlocuire a capacităţilor scoase din uz. (...) România este unul dintre cei mai mici poluatori europeni. În 2017 redusese deja cu aproape 50% emisiile de GES (gaze cu efect de seră), depăşind cu mult ţinta de 20% până în 2020 lansată de UE. Contribuţia României la poluarea cu CO2 este de circa 2%, cu circa 100 mii tone pe an. (...) Mai bine ca noi stau doar Finlanda şi Estonia. Poluăm de 10 ori mai puţin ca Germania, de 7,4 ori mai puţin decât Franţa, de 4,5 ori mai puţin decât Polonia, la nivel statal", arată cele două organizaţii sindicale.

Guvernul modifică și procedura de decontare a facturilor compensate

Federațiile cer intervenția Guvernului și a CSAT

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "UNIVERS" şi de Federaţia Naţională Mine Energie subliniază că energia din surse regenerabile trebuie să fie complementară energiei din cărbune şi din surse nucleare, nu să o înlocuiască.

"Vedem zilnic comentatori de televiziune sau miniştri nepricepuţi care vorbesc de înlocuirea cărbunelui cu energie regenerabilă. Este ca şi cum ai spune că unui bolnav nu-i mai dai mâncare, îi dai în schimb mai multă apă. Ele sunt complementare, se învaţă la şcoală. Doar cărbunele şi energia nucleară funcţionează şi noaptea şi fără vânt şi la -20 de grade şi pe secetă (...). Cu 26% energie regenerabilă am ajuns să fim înaintea Germaniei (18,7%), Italiei (20,5%), Franţei (19,1)%, Ungariei (12.8%), Greciei (16%). Iar Italia şi Grecia au 300 de zile cu soare pe an, faţă de 170 în România", se menţionează în comunicat.

Cele două sindicate solicită implicarea imediată a Guvernului şi a CSAT pentru stoparea acestei crize false şi anchetarea celor vinovaţi de situaţia în care românii plătesc cel mai scump curent şi gaz din Europa.

"Cerem justiţiei sa se autosesizeze după ce membri ai guvernului au declarat că se fură banii românilor cu factura", se precizează în comunicat.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "UNIVERS" şi Federaţia Naţională Mine Energie sunt federaţii reprezentative la nivel de sector de activitate "Energie, Petrol, Gaze şi Minerit Energetic", care reprezintă peste 80% din salariaţii ce lucrează în unităţile de producere a energiei electrice şi termice din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...

Maldive se aruncă în brațele Chinei

Noul președinte al arhipelagului intenționează să se...


pixel