Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de weekend
Grupaj de știri.
Această nouă teorie vorbește despre un asteroid de fier care ar fi trecut razant prin atmosfera terestră, foarte aproape de suprafața pământului după care s-a întors înapoi în spațiu, notează Science & Vie.
Explozia de la Tunguska s-a produs pe 30 iunie 1908, când o minge de foc a sfâșiat cerul și a ars 2.000 km pătrați de pădure. Însă oamenii de știință se chinuie să înțeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat în acel loc, după ce nu au găsit niciun crater care să certifice impactul cu un obiect venit din spațiu.
Fenomenul Tunguska. Ce s-a întâmplat, de fapt, în 1908
În 2008 au fost prezentate concluziile unui secol de investigații iar acestea spuneau că a fost vorba despre un asteroid de gheață sau rocă ce ar fi explodat chiar înainte de a ajunge la pământ.
Locul unde a avut loc explozia
Această teorie nu mai stă însă în picioare, potrivit cercetătorului Sergei Karpov și a echipei sale de la Universitatea Federală din Siberia: un asteroid cu gheață nu ar fi avut timp să ajungă atât de aproape de suprafața terestră. Nici un asteroid de piatră nu ar fi putut fi deoarece acesta s-ar fi împrăștiat peste tot. Dimpotrivă, simulările făcute de cercetătorii ruși indică faptul că ar fi fost vorba despre... un asteroid de fier, care nu ar fi explodat, dar ar fi trecut la 10 km deasupra epicentrului unde a avut loc explozia... înainte de a se întoarce în spațiu!
Conform teoriei cercetătorilor ruși, asteroidul ar fi parcurs 3.000 km înainte de a se întoarce pe o orbită lângă Soare.
„Compresia rapidă a aerului de pe suprafața obiectului, transformată într-o plasmă la 30.000 ° C, ar fi produs o undă de șoc suficient de puternică pentru a distruge pădurea”, spune Sergei Karpov. Bolidul ar fi parcurs 3.000 km, pierzând jumătate din masa sa, sau 15 milioane de tone, apoi s-ar fi întors în spațiu pe o orbită aproape de Soare, unde ar mai gravita și acum!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...