Fermierii cer renegocierea PNRR pe agricultură

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Se cere renegocierea PNRR pentru agricultură / Foto: Arhivă
Se cere renegocierea PNRR pentru agricultură / Foto: Arhivă
În contextul crizei economice și a secetei fermierii români cer renegocierea PNRR-ului pe agricultură.

Într-un comunicat al Asociației Fermierilor Români se cer 10 măsuri care ar trebui luate urgent pentru agricultură.

În documentul asociației se spune că ”avem șansa ca România să devină o putere agroalimentară a Uniunii Europene, dacă acționăm decisiv și acționăm acum!”

Asociația Forța Fermierilor solicită ”de urgență un acord politic național, între toate partidele parlamentare, pentru renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență în vederea introducerii finanțării agriculturii naționale. Reamintim că, deși au fost anunțate, de către fostul ministru al Agriculturii, două obiective majore care să fie finanțate din PNRR, și anume sistemul de irigații și rețeaua de depozite regionale, acestea nu s-au mai regăsit în documentul final. Din motive niciodată explicate clar. În actualul context internațional tulbure, cu războiul din Ucraina la granițele UE, considerăm că există o oportunitate evidentă ca oficialii Comisiei Europene să manifeste mult mai multă flexibilitate în a accepta modificarea PNRR, pentru asigurarea securității alimentare a României, în mod direct, și pentru a contribui la buna funcționare a piețelor agroalimentare europene, în mod indirect. Este nevoie doar de o acțiune politică hotărâtă și facem un apel la clasa politică să nu își bată joc de viitorul acestei țări, lăsând-o pradă secetei, scumpirilor necontrolate și lipsei de produse agroalimentare autohtone pe rafturile magazinelor. Nu este timp de pierdut!”

10 propuneri pentru Ministerul Agriculturii

Asociația Forța Fermierilor a trimis ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, o listă cu zece propuneri care ar putea relansa sectorul agroalimentar românesc și ar putea deschide drumul pentru ca România să devină o putere agroalimentară a Uniunii Europene. Facem un apel către decidenții politici de la nivel guvernamental și parlamentar să ne sprijine în implementarea acestor măsuri extrem de benefice pentru securitatea alimentară a României. 

În ce stadiu sunt proiectele din PNRR-ul României. Nicolae Ciucă a prezentat situația la zi

Vă prezentăm, în cele ce urmează, propunerile membrilor AFF:

Redeschiderea PNRR

Finanțarea pentru refacerea și construcția sistemului național de irigații – inclusiv Canalul Siret-Bărăgan, precum și construcția unei rețele de depozite regionale pentru produsele agroalimentare.

Plata subvenților APIA

Plata într-un timp cât mai scurt a subvențiilor agricole. Fermierii înregistrează continuu întârzieri ale plății, perioade foarte lungi între momentul autorizării la plată de către APIA și virarea efectivă a banilor în conturi. 

Ajutor de stat pentru motorină

Majorarea ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură la 3 lei/litru pentru anul 2022 sau găsirea unor soluții pentru ca fermierii să poată achiziționa carburant direct redus, fără a mai fi nevoie să aștepte cu lunile returnarea accizei. 

Subvenție pentru îngrășăminte

Acordarea unei subvenții pentru îngrășăminte, sprijin de care să beneficieze producătorii agricoli, având astfel libertatea de a-și alege furnizorul de fertilizanți care îi oferă cele mai bune condiții. 

Program de finanțare

Demararea într-un timp cât mai scurt a programelor de finanțare cu credit garantat de către stat. Activarea programelor depinde de un ordin comun al MADR și MFP. 

Intervenție pe piață

Cuantificarea consumului de hrană, pe categorii de produse, până în octombrie 2023, iar ulterior limitarea sau, în situații excepționale, chiar interzicerea exportului la categoriile de materii prime și/sau produse finite, care se vor regăsi pe lista cu produse deficitare (în urma întocmirii acesteia).

Bursă agricolă românescă

Crearea unui mecanism de monitorizare reală și obiectivă a prețurilor de tranzacționare a cerealelor, plantelor tehnice și oleaginoase, în Portul Constanța. La acest moment, Bursa Română de Mărfuri deține aceste date, dar le publică cu întârziere de minim 2 săptămâni, astfel încât informațiile nu mai sunt utile decât celor care au interes să distorsioneze piața. 

Implementarea PNDR și PNS

Accelerarea sesiunilor de accesare a fondurilor europene și simplificarea procedurilor la AFIR. Având în vedere numărul de salariați, remunerația acestora și infrastructura de care beneficiază AFIR, sunt de neacceptat rapoarte publicate cu întârziere de câteva luni și sesiuni defectuos gestionate. 

Lege a calamităților naturale

Elaborarea la nivelul MADR a unei legi privind calamitățile naturale și forța majoră în agricultură pentru protejarea producătorilor agricoli în contextul unor fenomene extreme precum secetă, inundații etc. 

Genetica produsă la nivel național

În sectorul zootehnic, susținerea imediată a fermelor de elită, din toate speciile, în care se folosesc biotehnologii de reproducție, asigurându-se astfel un număr mare de produși cu performanțe deosebite, într-un interval de timp scurt. În sectorul vegetal, constituirea imediată a unei bănci de gene, suficient de mare, care să asigure semințele pentru înființarea culturilor pentru următorii 2-3 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministerul Finanțelor
Ilie Bolojan - Foto: Agerpres
Primul tur al alegerilor a lovit Bursa în plin
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Mașini noi / sursa foto: Freepik.com
BNR / Foto: DCBusiness
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Magazin Skechers
Familie în vacanță la mare / Foto: Freepik
Rețele electrice / Foto: Freepik
Bani
Adrain Negrescu / Foto: Facebook
Bursă / Foto: Freepik
Banca Națională a Ungariei
Preț petrol / FOTO: Freepik

Petrolul, la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani

Decizia OPEC+ de a majora producția pune presiune pe...

Birouri
Dolari / sursa foto: Freepik.com
BP / FOTO: Site-ul companiei

Fuziune petrolieră XXL: Cine va prelua British Petroleum?

Potrivit unei dezvăluiri făcute de Bloomberg în acest...

Petrol, investiții / sursa: Freepik.com
Warren Buffett
Ciocolata
Tokyo/ FOTO: Freepik
Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
iGaming
Donald Trump / Foto: Casa Alba

Trump „nu știe” dacă trebuie să respecte Constituția

Donald Trump, care încearcă să extindă limitele puterii...

Erste Group
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

EXIL POLL prezidențiale 2025: Cine intră în turul doi

Două institute de sondare care au realizat exit poll,...


pixel