Fermierii români cer Guvernului interzicerea importul de produse agroalimentare ucrainene
Autor: DCBusiness Team | 17 sep 2023, 08:55
Fermier
Fermier
Comisia Europeană a ridicat interzicerea importului de cereale ucrainene însă trei state au decis unilateral să prelugească această interdicție.

În România, o alianţă a fermierilor, nemulţumiţi că interdicţia pentru importurile de cereale din Ucraina nu a mai fost prelungită de Comisia Europeană, a cerut sâmbătă guvernului să interzică importul mai multor produse agroalimentare ucrainene.

Executivul, care le-a promis deja o subvenţie pentru motorina folosită la lucrările agricole, a anunţat că înainte de a lua şi alte măsuri aşteaptă planul promis de Kiev şi destinat prevenirii denaturării pieţei româneşti a cerealelor. 

Într-un comunicat, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare susţine că, până luni, când este aşteptat planul promis de ucraineni, este necesară şi o discuţie urgentă cu reprezentanţii sectorului agroalimentar pentru a stabili o listă cu produse supuse embargoului.

În urmă cu două zile, o altă asociaţie de profil, Clubul Fermierilor Români, a solicitat executivului să prelungească unilateral interdicţia de import, precum şi despăgubiri de cel puţin 30 euro pe tonă pentru compensarea creşterii tarifelor de transport. Vineri, guvernul şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate. Executivul a precizat, totodată, că până luni aşteaptă din partea Kievului un plan de acţiune privind măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din România. În funcţie de acest plan, executivul de la Bucureşti va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe