Filiera Kârgâstan: Cum ocolește Occidentul propriile reguli de embargo impuse Rusiei
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Nu de puține ori, de la declanșarea războiului din Ucraina, a fost pusă întrebarea cât mai rezistă mașina de război a lui Putin în condițiile în care Occidentul a impus embargou la exportul către Rusia de tehnologie dar și multe alte bunuri iar răspunsul vine din cifrele publicare recent atât de FMI cât și de UN Comtrade.

Să punem datele în context

Viceprim-ministrul guvernului rus a declarat la a 11-a conferință interregională ruso-kârgâze că: ”Republica Kârgâzstan este un partener strategic și un aliat al Rusiei. Relațiile noastre se bazează pe istoria noastră comună, pe respectul reciproc și pe încredere. Cooperarea modernă dintre Rusia și Kârgâzstan este un parteneriat cu mai mult de 30 de ani de experiență creativă. De-a lungul acestor ani, țările noastre au învățat să vadă provocările drept oportunități și să le folosească pentru dezvoltarea economiilor noastre. Am învățat să stabilim prioritățile corecte, concentrându-ne asupra sarcinilor stabilite de președinții Rusiei și Kârgâzstanului de a crește investițiile, comerțul, introducerea de tehnologii, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și consolidarea pieței muncii”.

Plecând de la această remarcă a unui înalt oficial al Kremlinului, pare cu atât mai bizar faptul că mai multe țări occidentale și-au majorat substanțial exporturile de bunuri critice pentru apărare și nu numai exact către Kârgâstan.

După declanșarea invaziei de către Rusia în Ucraina, țările occidentale au căzut de acord să sanționeze economic Rusia prin interzicerea exporturilor de bunuri necesare industriei de apărare. 

Însă, mașina de război a lui Putin nu s-a oprit și mulți s-au întrebat de unde are Rusia materialele necesare de înaltă tehnologie pe care Occidentul nu i le mai furnizează, această țară neavând capacitatea de a produce echipamente și piese electronice care sunt necesare pentru apărare.

Răspunsul vine din datele economice COMTRADE ale ONU și preluate de publicația Trading Economics.

Filiera Kârgâstan

Mai multe țări occidentale au găsit modul în care sancțiunile impuse Rusiei pot fi ocolite, respectiv exportul către țări terțe, una dintre acestea fiind Kârgâstanul.

Exporturile Germaniei către Kârgâzstan au înregistrat o creștere semnificativă, atingând 285,90 milioane de dolari SUA în mai 2024, față de 249,50 milioane de dolari SUA în aprilie 2024. În perioada 1993-2024, exporturile Germaniei către Kârgâzstan au avut o medie de 109,21 milioane de dolari SUA, cu un vârf istoric de 495,10 milioane de dolari SUA în decembrie 2023 și un minim record de 14,72 milioane de dolari SUA în februarie 1993.

În mod similar, exporturile Franței către Kârgâzstan au crescut la 285,90 milioane de dolari SUA în mai 2024, de la 249,50 milioane de dolari SUA în aprilie 2024. În perioada 1993-2024, exporturile Franței au avut o medie de 109,21 milioane de dolari SUA, atingând un maxim de 495,10 milioane de dolari SUA în decembrie 2023 și un minim de 14,72 milioane de dolari SUA în februarie 1993.

Italia a exportat bunuri în valoare de 231,08 milioane de dolari SUA către Kârgâzstan în 2023, conform aceleași baze de date COMTRADE, iar datele au fost actualizate în septembrie 2024.

Exporturile Austriei către Kârgâzstan au fost de 17,5 milioane USD în 2022, conform bazei de date COMTRADE a Organizației Națiunilor Unite privind comerțul internațional. 

Regatul Unit a înregistrat, de asemenea, exporturi către Kârgâzstan în valoare de 61,22 milioane de dolari SUA în 2023, potrivit bazei de date COMTRADE, cu ultimele date actualizate în septembrie 2024.

Această creștere semnificativă a exporturilor occidentale către Kârgâzstan ridică întrebări serioase cu privire la eficacitatea sancțiunilor impuse Rusiei și la modalitățile prin care acestea pot fi ocolite. Deși Occidentul a căutat să izoleze Rusia economic, datele sugerează că filiera Kârgâstan joacă un rol crucial în menținerea fluxului de bunuri critice către Moscova, subliniind complexitatea și provocările impuse de actuala situație geopolitică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Foto: Pexels.com
pexels.com
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Sedinta de Guvern
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
Siegfried Mureșan
Inundații / Foto: IGSU
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Inteligență artificială / FOTO: Freepik

Inteligența artificială „accelerează criza climatică”

Inteligența artificială generativă (IA) folosește „de 30...

INHGA. Noi coduri roșii de viituri până marți la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Lingouri de aur
TVA
Japonez / FOTO: Freepik
Petrol / sursa foto: Freepik.com

China și-a făcut mari rezerve de petrol. Oare de ce?

Este de presupus că au fost luate în calcul atât...

Investiții / FOTO: Freepik
Analizând avantaje și dezavantaje / FOTO: Freepik
Oameni traverseaza stradas / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Soarta Tik Tok în SUA, incertă

Viitorul TikTok se joacă în instanță

TikTok va încerca să convingă luni o instanță federală...

Bună dimineața! Să aveți o zi extraordinară! / Foto: Freeimages.com
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com
Oamenii au fost cu greu convinși să se mute în corturi / FOTO: Facebook Marcel Ciolacu

Fonduri pentru sinistrați. Ministrul Boloș: ”Nu va fi uşor”

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș s-a angajat să pună...


pixel