Finanțarea studiilor studenților români din diaspora printr-un nou program

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Studenții vor putea beneficia de sprijinul din partea statului
Studenții vor putea beneficia de sprijinul din partea statului
Senatorii vor dezbate la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital o propunere legislativă care vizează înființarea unui nou program care va sprijini financiar studenții români din diaspora.

În expunerea de motive a noii inițiative legislative se spune că recente evaluări arată că un număr tot mai mare de studenți români optează să își continue studiile în universități din străinătate, atrași de prestigiul și oportunitățile oferite de acestea. Ceea ce este grav pentru România este faptul că  o parte semnificativă dintre acești absolvenți nu se mai întorc în țară după finalizarea studiilor, contribuind la fenomenul de "brain-drain" și la îmbătrânirea populației, țara noastră fiind într-un grav proces de depopulare.

În încercarea de a contracara această tendință și de a valorifica cunoștințele și experiența acumulate de tinerii absolvenți români din universități de top din străinătate, un grup de parlamentari propune înființarea Programului de finanțare "Investim în studenții români din diaspora – STUD-IN-VEST”.

Programul, care va avea o abordare flexibilă, va cuprinde trei subprograme:

Subprogramul "STUD-VEST": Prin acest subprogram se propune acordarea de granturi pentru înființarea de afaceri noi în domeniul în care beneficiarii și-au absolvit studiile. Se vor acorda anual 2.024 de granturi, fiecare în valoare de 500.000 de lei.

Subprogramul "STUD-ACOMOD": Acest subprogram vizează sprijinirea tinerilor absolvenți în procesul de acomodare și integrare în mediul de afaceri din România. Se propune acordarea a 2.024 de ajutoare de acomodare lunară, în valoare de 10.000 de lei fiecare, pentru o perioadă de 3 ani, pentru plata chiriei și a utilităților în parcurile de afaceri, industriale sau incubatoare de afaceri.

Subprogramul "STUD-ERA": Acest subprogram are ca scop încadrarea tinerilor absolvenți din diaspora în unitățile de învățământ de stat din România, cu rezultate deosebite. Se propune acordarea a 2.024 de burse de repatriere lunară, în valoare de 15.000 de lei fiecare, pentru o perioadă de 5 ani.

Scopul unor astfel de inițiative legislative este de a stimula dezvoltarea economică a României prin valorificarea cunoștințelor și aportului tinerilor absolvenți în domenii prioritare, contribuind astfel la creșterea competitivității economiei naționale și regionale. De asemenea, se urmărește remedierea perturbărilor economice și sociale generate de "brain-drain" și susținerea inițiativei private pentru crearea unui mediu de afaceri inovator și competitiv la nivel internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel