Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
În expunerea de motive a noii inițiative legislative se spune că recente evaluări arată că un număr tot mai mare de studenți români optează să își continue studiile în universități din străinătate, atrași de prestigiul și oportunitățile oferite de acestea. Ceea ce este grav pentru România este faptul că o parte semnificativă dintre acești absolvenți nu se mai întorc în țară după finalizarea studiilor, contribuind la fenomenul de "brain-drain" și la îmbătrânirea populației, țara noastră fiind într-un grav proces de depopulare.
În încercarea de a contracara această tendință și de a valorifica cunoștințele și experiența acumulate de tinerii absolvenți români din universități de top din străinătate, un grup de parlamentari propune înființarea Programului de finanțare "Investim în studenții români din diaspora – STUD-IN-VEST”.
Programul, care va avea o abordare flexibilă, va cuprinde trei subprograme:
Subprogramul "STUD-VEST": Prin acest subprogram se propune acordarea de granturi pentru înființarea de afaceri noi în domeniul în care beneficiarii și-au absolvit studiile. Se vor acorda anual 2.024 de granturi, fiecare în valoare de 500.000 de lei.
Subprogramul "STUD-ACOMOD": Acest subprogram vizează sprijinirea tinerilor absolvenți în procesul de acomodare și integrare în mediul de afaceri din România. Se propune acordarea a 2.024 de ajutoare de acomodare lunară, în valoare de 10.000 de lei fiecare, pentru o perioadă de 3 ani, pentru plata chiriei și a utilităților în parcurile de afaceri, industriale sau incubatoare de afaceri.
Subprogramul "STUD-ERA": Acest subprogram are ca scop încadrarea tinerilor absolvenți din diaspora în unitățile de învățământ de stat din România, cu rezultate deosebite. Se propune acordarea a 2.024 de burse de repatriere lunară, în valoare de 15.000 de lei fiecare, pentru o perioadă de 5 ani.
Scopul unor astfel de inițiative legislative este de a stimula dezvoltarea economică a României prin valorificarea cunoștințelor și aportului tinerilor absolvenți în domenii prioritare, contribuind astfel la creșterea competitivității economiei naționale și regionale. De asemenea, se urmărește remedierea perturbărilor economice și sociale generate de "brain-drain" și susținerea inițiativei private pentru crearea unui mediu de afaceri inovator și competitiv la nivel internațional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...