Obligativitatea de a accepta plățile prin POS nu se va aplica doar PFA/II/IF, ci va fi extinsă și asupra altor entități economice, cum ar fi profesioniști societăți, societăți europene, societăți cooperative, societăți cooperative europene, organizații cooperatiste de credit, grupuri de interes economic și grupuri europene de interes economic, cu sediul principal în România, sucursalele acestora, precum și a sucursalelor persoanelor juridice enumerate cu sediul principal în străinătate.
Conform textului noului HG sunt vizați de noua obligație și comercianții care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și ridicata și care au încasări anuale în numerar mai mari de 50.000 lei.
Obligații impuse de luna trecută
Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor, PFA-urilor și întreprinderilor individuale să ofere clienților posibilitatea de a plăti online pentru bunurile și serviciile achiziționate. Această reglementare asigură opțiunea de plată cu cardul în toate punctele de vânzare, obligând comercianții să fie echipați corespunzător pentru a accepta plăți fără numerar.
Alternative pentru aparatele POS tradiționale
Legea nu specifică necesitatea utilizării unui aparat POS tradițional, având în vedere soluțiile alternative disponibile, cum ar fi utilizarea unui telefon mobil pe post de terminal POS. Comercianții trebuie, totuși, să dispună de un cont bancar pentru a primi banii din plățile cu cardul.
Controale ANAF pentru conformitate
Se preconizează că ANAF va iniția controale pentru a verifica respectarea noilor reglementări de către firme, PFA-uri și întreprinderi individuale. Inclusiv comercianții de legume și fructe din piețe sunt obligați să ofere clienților opțiunea de a plăti prin metode alternative numerarului, cu excepția producătorilor agricoli.
Eliminarea prevederii privind salariile
Legea 406/2023 inițial includea și o prevedere care interzicea angajatorilor să plătească salariile în numerar. Această prevedere a fost eliminată în urma protestelor publice.
Așadar, noua reglementare este menită să modernizeze și să eficientizeze modalitățile de plată în România, oferind clienților mai multe opțiuni și facilitând tranzacțiile comerciale în mediul digital. Comercianții trebuie să se adapteze rapid la aceste schimbări pentru a evita sancțiunile și pentru a oferi clienților servicii de plată convenabile și sigure.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul urmează să adopte în...
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...
Grupaj de știri.
Proces în Philadelphia...