Fitch a retrogradat ratingul de credit al Chinei
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Yuanul chinezesc
Yuanul chinezesc
Fitch a redus miercuri la negativă perspectiva ratingului de credit suveran al Chinei, pe fondul incertitudinilor privind creșterea economiei.

Retrogradarea urmează unei decizii similare luate de Moody's în decembrie și vine în contextul în care Beijingul își intensifică eforturile de a stimula cu sprijin fiscal și monetar o slabă redresare post-COVID, relatează Reuters.

"Revizuirea perspectivei Fitch reflectă situația mai dificilă a finanțelor publice din China în ceea ce privește dubla lovitură a încetinirii creșterii și a creșterii datoriei", a declarat Gary Ng, economist senior la Natixis Asia-Pacific, susținând că "Acest lucru nu înseamnă că China va intra în incapacitate de plată în curând”.

Fitch se așteaptă ca deficitul public general al Chinei - care acoperă infrastructura și alte activități fiscale oficiale în afara bugetului principal - să crească la 7,1% din produsul intern brut (PIB) în 2024, de la 5,8% în 2023, cel mai ridicat nivel de la 8,6% în 2020, când restricțiile stricte ale Beijingului privind COVID au cântărit puternic asupra economiei.

Deși a coborât ratingul de la "stabil" la perspectivă negativă, indicând că este posibilă o retrogradare pe termen mediu, agenția a confirmat ratingul de nerambursare al emitentului China la "A+".

S&P, o altă mare agenție globală de rating, acordă, de asemenea, Chinei ratingul A+, echivalentul lui Moody's A1.

Fitch a prognozat o încetinire a creșterii economice a Chinei la 4,5% în 2024, de la 5,2% anul trecut, în timp ce Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca PIB-ul Chinei să crească cu 4,6% în acest an.

Producția fabricilor și vânzările cu amănuntul au depășit previziunile în ianuarie-februarie, în urma unor exporturi și a unor indicatori ai inflației de consum peste așteptări.

Aceste date au consolidat speranțele Beijingului că poate atinge ceea ce analiștii au descris ca fiind un obiectiv ambițios de creștere a PIB-ului de aproximativ 5,0% pentru 2024.

"Revizuirea perspectivei reflectă riscurile din ce în ce mai mari la adresa perspectivelor finanțelor publice ale Chinei, în condițiile în care țara se confruntă cu perspective economice mai nesigure, pe fondul tranziției de la o creștere dependentă de proprietăți la ceea ce guvernul consideră a fi un model de creștere mai sustenabil", a precizat Fitch.

Raportul datorie/PIB al Chinei a urcat la un nou record de 287,8% în 2023, cu 13,5 puncte procentuale mai mult decât în anul precedent, potrivit unui raport al Instituției Naționale pentru Finanțe și Dezvoltare (NIFD) din ianuarie.

Ministerul chinez de Finanțe a declarat, în urma anunțului, că regretă decizia de rating a Fitch, promițând să ia măsuri pentru a preveni și rezolva riscurile legate de datoriile autorităților locale.

"Pe termen lung, menținerea unei dimensiuni moderate a deficitului și o bună utilizare a fondurilor valoroase ale datoriei este benefică pentru extinderea cererii interne, susținerea creșterii economice și, în cele din urmă, menținerea unui credit suveran bun", a declarat ministerul într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel