Fitch Ratings nu crede că Bulgaria şi Croaţia nu vor adera la euro în 2024

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Fitch apreciază că "este puţin probabil" ca Bulgaria şi Croaţia să adere la zona euro înainte de 2024
Fitch apreciază că "este puţin probabil" ca Bulgaria şi Croaţia să adere la zona euro înainte de 2024
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat, vineri, că alăturarea Bulgariei şi Croaţiei la ERM-2 reprezintă un punct de cotitură în drumul spre adoptarea monedei euro şi, totodată, o evoluţie pozitivă pentru ratingurile suverane ale celor două ţări, atrăgând însă atenţia că în prezent aceste potenţiale beneficii sunt contrabalansate de riscurile generate de coronavirus, informează Fitch.

În urmă cu o săptămână, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.). Bulgaria şi Croaţia vor trebui să petreacă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care durează un an în plus, deci cel mai devreme în 2023 cele două ţări vor deveni state membre ale zonei euro.

Cu toate acestea, Fitch apreciază că "este puţin probabil" ca Bulgaria şi Croaţia să adere la zona euro înainte de 2024.

Bulgaria și Croația vor adopta euro în 2024

Potrivit agenţiei de evaluare, riscul ca perturbările provocate de pandemia de coronavirus să amâne intrarea celor două ţări în ERM-2 nu s-au materializat, ceea ce demonstrează angajamentul Bulgariei şi Croaţiei faţă de dobândirea statutului de ţară membră a zonei euro. Cu toate acestea, "este neclar când vor îndeplini Bulgaria şi Croaţia criteriile de convergenţă la euro", precizează Fitch. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că pandemia şi măsurile de carantină asociate au înrăutăţit perspectivele macroeconomice. Conform celor mai recente estimări ale Fitch, Croaţia va înregistra în acest an o contracţie a Produsului Intern Brut de 8,4%, iar Bulgaria o contracţie de 5,7%. Contracţia PIB şi măsurile fiscale vor face ca surplusurile bugetare din 2019 să se transforme în deficite în 2020, de 4% din PIB pentru Bulgaria şi de 7% din PIB pentru Croaţia.

În viziunea Fitch, trecerea la euro este un element pozitiv net pentru ratingul suveran al ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

"Ne aşteptăm la o majorare de rating de suveran cu două trepte, în perioada cuprinsă între aderarea la ERM-2 şi adoptarea monedei euro", a subliniat Fitch.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală Europeană
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala
Dolari și euro
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
WhatsApp / FOTO: Freepik
Ghișeu
Persoană în scaun cu rotile / Foto: Freepik
Fidelis

pixel