Fitch: România în pericol! Cel mai mare deficit bugetar din UE amenință ratingul țării
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Agenția Fitch Ratings / FOTO: https://www.facebook.com/fitchratings/photos
Agenția Fitch Ratings / FOTO: https://www.facebook.com/fitchratings/photos
Riscurile la adresa ratingului României sunt "în mare parte echilibrate", a declarat analistul agenţiei de evaluare Fitch Ratings, Greg Kiss, pentru Reuters, adăugând că nivelul relativ scăzut al datoriei publice reprezintă un punct favorabil de pornire pentru măsurile destinate reducerii celui mai mare deficit bugetar din UE.

Deficitul bugetar al României a urcat la 3,24% din PIB la finele lunii aprilie, ceea ce, potrivit analiştilor şi Comisiei Europene, va face ca ţinta de deficit pentru 2024 a coaliţiei formată din PSD şi PNL, de 5% din PIB, să nu fie atinsă.

Comisia Europeană se aşteaptă ca deficitul bugetar al României să urce până la 6,9% din PIB în 2024, impulsionat printre altele şi de costul reformei pensiilor, şi să continue să crească şi în 2025, până la 7% din PIB, ceea ce ar însemna cel mai mare deficit bugetar al unei ţări membre UE pentru ambii ani.

"Un risc important este cel al derapajului fiscal", a spus Greg Kiss. "Potrivit datelor pe cash, în primele patru luni ale anului, deficitul bugetar este mai mare decât în anii anteriori. Aşa că asta este în continuare un risc pentru România", a adăugat analistul de la Fitch Ratings.

În luna martie, Fitch a confirmat ratingul de ţară al României la "BBB minus" cu perspectivă stabilă. Vineri, Fitch are programată o revizuire a ratingului Ungariei, care în ultimii ani a avut şi ea probleme în a reduce deficitul fiscal şi în plus are o povară a datoriei mult mai mare decât România.

"Cred că suntem, în mare parte, în linie cu scenariul de bază pe care l-am prezentat în revizuirea din luna martie, dar există în continuare riscuri", a spus Greg Kiss, adăugând că nu au existat "surprize neplăcute" la alegerile de duminică, care au consolidat poziţia partidelor de centru în România.

Fitch se aşteaptă la mai multe măsuri de ajustare fiscală în 2025, când România trebuie să prezinte pieţelor financiare şi Comisiei Europene un plan credibil de consolidare fiscală pe termen mediu, pentru a putea beneficia de fondurile europene în valoare de mai multe miliarde de euro.

Cu toate acestea, dată fiind mărimea deficitului bugetar al României, care a avut o medie de peste 7% din PIB după pandemia de COVID-19, Fitch estimează că va dura mai mulţi ani până când deficitul bugetar va ajunge aproape de nivelul cerut de UE, respectiv 3% din PIB.

"În mod clar, traiectoria de consolidare fiscală va dura mai mult de un an. Şi aici pentru noi este important nivelul datoriei, care în cazul României este sub cel al statelor similare, astfel că poziţia de pornire este una favorabilă pentru România", a spus Greg Kiss.

La finele anului trecut, datoria guvernamentală a României se situa la 48,8% din PIB, cu mult sub media de 81,7% din PIB în Uniunea Europeană şi 88,6% din PIB în zona euro.

"Aşa că, chiar dacă va exista o perioadă prelungită de ajustare, nivelul datoriei, deşi este în creştere, va fi în mare parte în linie cu media categoriei BBB", a apreciat analistul Fitch.

Greg Kiss a mai spus că Banca Naţională a României, care până acum nu a redus dobânda de politică monetară din cauza inflaţiei peste aşteptări, va începe să scadă atent costul creditului din cauza presiunilor inflaţioniste. "Concepţia noastră este că inflaţia, în special inflaţia de bază, va fi una destul de persistentă. Ceea ce înseamnă că relaxarea monetară va fi una graduală. Deci nu ne aşteptăm la mari reduceri de dobândă din partea băncii centrale", a spus analistul Fitch.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Un nou maxim istoric la Bursa de la București

O zi cu rezultate foarte bune la BVB.

Energie electrică / FOTO: Freepik
Benzinărie

Benzina și motorina: Prețurile au scăzut semnificativ

O scădere semnificativă. Ceea ce este o veste bună...

Mașini

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Conductă
Whatsapp

WhatsApp: Prietenii vă spionează fără să băgați de seamă

Dispozitivele electronice sunt practice, dar spun multe...

Ce ascund, de fapt, etichetele? / FOTO: Freepik
Energie electrică / Foto: Freepik
Steagu SUA / Foto: Freepik
Curs valutar / Ilustrație: DCBusiness
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Google / sursa foto: Freepik.com
Acțiuni
Constructii
Bărbat cu umbrelă roșie merge prin ploaie / Foto: MTI

Meteo. Capitala se pregătește de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Prestator casnic / Foto: Freepik
Contor
vouchere sociale

Vouchere sociale. Buget suplimentat pentru tranșa din august

Guvernul României are pe masa de lucru o nouă hotărâre...

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Orez / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața!
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja
Alessio Menegazzo / Foto: Agerpres
TSMC / sursa foto: flickr.com
Aur

Prețul aurului, un nou record istoric! Ce spun experții

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric miercuri,...


pixel