Flota militară a Rusiei a ajuns de toată jena

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Corveta dotată cu rachete Smerch
Corveta dotată cu rachete Smerch
Transformarea flotei Rusiei într-una cu nave mici a intrat într-un ritm accelerat. Din ce în ce mai multe nave mari au fost dezafectate iar vase mici, și din cele noi dar și din cele modernizațe, le iau locul reconfigurând ceea ce a fost odată o forță majoră globală.

Flota Rusiei a desăvârșit pe 14 august 2019 un test cheie a unei corvete dotate cu rachete.

Procesul subliniază evoluția flotei ruse de la o forță dominată cu câteva nave mari la una cu un număr mai mare de nave mai mici.

Corvetta modernizată cu rachete Smerch a efectuat un exercițiu de trageri în Marea Japoniei, a informat agenția de presă rusă TASS, care citează biroul de presă al flotei ruse din Pacific, scrie National Interest.

După recentele modernizări, corveta a mai fost dotată cu arme de 30 de milimetri și 76 de milimetri, o baterie de rachete mici suprafață-aer și rachete anti-nave Uran, care sunt echivalente cu racheta anti-navă Harpoon a Marinei SUA.

Corveta aceasta este una dintre cele aproximativ 150 de ambarcațiuni de patrulare și nave de război contra minelor din flota rusă. La ora actuală, marina rusă operează mai puțin de 30 de fregate, distrugătoare și croaziere mari, aflate în ocean.

Iranienii, suspectați că ar fi capturat un petrolier în Strâmtoarea Hormuz

În schimb, Marina SUA operează doar câteva zeci de nave combatante mici de suprafață și peste 100 nave mari.

Flota americană, susținută de o industrie puternică, de înaltă tehnologie, favorizează navele mari pentru capacitatea lor de a se desfășura pe distanțe lungi în sprijinul unei politici externe intervenționiste.

Flota rusă, pe de altă parte, se bazează pe șantiere navale învechite, care pot produce doar nave mici. Din fericire pentru Moscova, navele mai mici sunt potrivite pentru concentrarea strategică a Rusiei pe destabilizarea și, ocazional, invadarea rivalilor la o distanță scurtă de-a lungul propriei periferii.

În aprilie 2019, Kremlinul a decis dezafectarea în defavoare modernizării a navelor de război din clasa Kirov, din timpul Războiului Rece. Totodată, Moscova a optat și pentru dezafectarea singurului portavion Amiral Kuznetov, în defavoare întrținerii și acrualizării.

Kremlinul a cumpărat doar patru noi nave de război în 2018 și toate sunt corvete. Deși mici, aceste nave pot desfășura o forță de atac serioasă. În ultimii ani, corvetele din flota Mării Caspice au tras rachete de croazieră Kalibr de rază lungă de acțiune la țintele din Siria - toate fără a părăsi niciodată apele rusești.

Cifrele însă spun totul. Pe măsură ce flota se transformă performanțele scad astfel că forța ajunge în spatele flotei americane sau chineze. În . În 2019, flota rusă avea 360 de nave, potrivit comandantului marinei americane Keith Patton, iar flota chineză, în schimb, deține 624 nave de război.

Flota americană are în același timp doar 333 de nave „de luptă”. Dar navele americane, în medie, sunt mult mai mari decât sunt navele chineze și ruse.

Flota americană poate transporta aproximativ 12.000 de rachete ofensive. Navele chinezești pot transporta 5.200 de rachete. Flota Rusiei, în ciuda actualizărilor de genul Smerch, nu are mai mult de 3.300 de rachete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel