Fost oficial CIA: ”Dezvăluirile spionajului SUA nu sunt înțelepte în războiul din Ucraina”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În această săptămână, în presa americană au apărut două articole în decurs de câteva zile, citând oficiali anonimi care au declarat că serviciile de informații americane au contribuit la vizarea generalilor ruși pe câmpul de luptă și la scufundarea crucișătorului Moskva în Marea Neagră.

Relatarea inițială de The New York Times de miercuri despre generali a fost negată parțial de Casa Albă, care a declarat că, deși SUA împărtășește informații cu forțele ucrainene, acestea nu au fost împărtășite în mod specific cu intenția de a ucide ofițeri generali ruși.

A doua zi, NBC, New York Times și Washington Post au citat oficiali care au declarat că serviciile de informații americane au ajutat Ucraina să lovească crucișătorul Moskva cu rachete anti-navă luna trecută.

Ca regulă generală, spionajul se desfășoară în secret, deși agențiile de informații occidentale au răsturnat această regulă în ultimele câteva luni, făcând public ceea ce știau despre pregătirile rusești pentru invazie, iar apoi cu rapoarte zilnice de pe câmpul de luptă și din spatele liniilor rusești.

Noile dezvăluiri sunt însă diferite, deoarece se referă la ceea ce au făcut agențiile de spionaj americane însele, mai degrabă decât la comentarii privind starea războiului.

În ambele cazuri, SUA își revendicau un rol în umilințe istorice pentru Moscova și pentru Vladimir Putin, declanșând avertismente cu privire la consecințe neintenționate.

Paul Pillar, un fost oficial de rang înalt al CIA, a declarat: "Părerea mea personală este că nu este înțelept. Sunt surprins de amploarea confirmării oficiale a rolului serviciilor secrete americane în scufundarea Moscovei și, cu atât mai mult, în uciderea generalilor.

"Marea îngrijorare este că acest tip de confirmare publică a acestui rol amplu al SUA în eșecurile provocate rușilor îl poate provoca pe Putin la o escaladare într-un mod în care altfel nu ar fi considerat necesar să o facă."

John Sipher, care a servit timp de 28 de ani în serviciul clandestin al CIA, o parte din acest timp la Moscova, a considerat că decizia de a dezvălui detalii despre schimbul de informații a fost greșită, dar din motive diferite.

"Cred pur și simplu că este lipsă de respect față de ucraineni", a spus Sipher. "Îi îndepărtează de la oamenii care sunt de fapt pe teren, care profită de informații, care își colectează propriile informații, care luptă zi și noapte".

Cu toate acestea, el nu a considerat că a crescut semnificativ riscul de escaladare între Rusia și NATO.

"Putin înțelege cum se joacă acest joc. El primește informații pentru a încerca să ucidă americani dacă situația se inversează, așa cum a făcut în Afganistan și în alte locuri. Rușii au petrecut ani de zile atacându-ne cu războiul cibernetic și dezinformarea", a declarat Sipher.

"Așa că nu cred că faptul că sunt supărați că America împărtășește informații este un schimbător de joc".

Oficialii europeni au precizat că propriile lor agenții de informații nu vor urma exemplul SUA.

"Este o prostie", a spus un oficial. "Nu cred că este o scurgere de informații atent coordonată".

Un oficial dintr-o altă țară europeană a pus sub semnul întrebării centralitatea serviciilor de informații americane în ceea ce privește țintirea generalilor ruși în Ucraina, spunând că principalul factor a fost predictibilitatea ofițerilor ruși, deoarece aceștia au urmat doctrina rigidă din epoca sovietică. Defecțiunea echipamentelor lor de comunicații securizate și ierarhia de sus în jos a armatei ruse a însemnat că ofițerii de vârf trebuiau să se deplaseze pe linia frontului pentru a se asigura că ordinele lor sunt executate și că lunetiștii ucraineni îi așteaptă de la ei.

În cazul Moskva, oficialii americani au ținut să sublinieze că Ucraina a luat propriile decizii de țintire și a extras informații din mai multe surse.

"Noi nu suntem singura sursă unică de informații și de informații pentru ucraineni. Aceștia primesc informații și de la alte națiuni și au o capacitate destul de solidă de colectare a informațiilor", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Ei duc acest război împotriva Rusiei de opt ani. Nu este ca și cum ar fi complet orbi la modul în care Rusia se organizează și la modul în care Rusia se comportă pe câmpul de luptă."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel