Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Principala armă din arsenalul lor este o limită de tarif, în cazul Franţei majorarea preţurilor la gaze şi electricitate în 2023 fiind plafonată la 15%.
În luna februarie a acestui an, Franţa a adoptat o versiune precedentă a plafonului, conform căreia tariful reglementat la electricitate a crescut cu 4%, în timp ce preţul reglementat la gaze naturale a fost îngheţat la nivelul din luna octombrie 2021.
Fără acest plafon, autorităţile franceze au estimat că preţurile la energie ar fi crescut cu 120%. Conform celor mai recente estimări, noua schemă va costa 45 de miliarde de euro pentru susţinerea gospodăriilor şi firmelor.
Premierul francez, Elisabeth Borne a spus că factura medie la gaze va creşte cu "25 de euro pe lună, în loc de 200 de euro pe lună fără plafon". În cazul facturilor la electricitate, acestea ar urma să crească, în medie, cu "20 de euro pe lună, în loc de 180 de euro pe lună fără plafon".
În plus, autorităţile franceze vor acorda o plată unică pentru cele mai sărace 40% dintre gospodării. Un cec energetic excepţional urmează a fi vărsat până la finele anului către 12 milioane de gospodării, valoarea acestui cec urmând să fie de 200 de euro pentru 20% dintre cele mai sărace gospodării şi de 100 de euro pentru restul de 20%.
Ca efect al războiului din Ucraina, livrările de gaze naturale ruseşti spre Europa au fost reduse, ceea ce a dat naştere la temeri că la iarnă ca exista o penurie în aprovizionare, astfel că preţurile de pe piaţă au explodat.
Situaţia din Franţa este agravată de faptul că producţia de electricitate a centralelor nucleare este la un nivel redus, ca urmare a lucrărilor de mentenanţă efectuate la jumătate din cele 56 de reactoare nucleare din Franţa. Grupul energetic de stat Electricité de France (EDF) a dat asigurări că reactoarele oprite vor fi repornite în cursul iernii, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă.
Citește și Norvegia, încasări record din petrol și gaze
În 2023, Norvegia se aşteaptă să pompeze 4,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi, în creştere faţă de nivelul previzionat de 4,1 milioane barili în 2022. În proiectul de buget pe 2023, Ministerul de Finanţe de la Oslo prognozează un nivel record al veniturilor din petrol şi gaze - 1.380 miliarde de coroane (131 miliarde de dolari) - de la 1.170 miliarde de coroane în 2022 şi 288 miliarde de coroane în 2021.
Deşi statul scandinav, cu 5,4 milioane de locuitori, a susţinut că majorarea preţurilor la gaze nu este în interesul său pe termen lung, a refuzat solicitările de plafonare a preţurilor, argumentând că nu va ajuta Europa să-şi asigure mai multă energie. Ca rezultat al majorării preţurilor, Guvernul Norvegiei intenţionează să crească taxele impuse industriei de gaze şi petrol cu două miliarde de coroane în 2023. Citește mai departe AICI
Citește și E.ON Energie România, anunț IMPORTANT despre facturile pe luna septembrie
E.ON Energie România recomandă clienţilor să opteze pentru autocitire şi să transmită indexul în perioada menţionată pe factură. Astfel, clienţii se asigură că odată cu înregistrarea citirii de la distribuitor nu vor avea valori mari ale facturilor de regularizare.
Totodată, este importantă respectarea termenelor contractuale de plată pentru evitarea situaţiilor nedorite precum întreruperea furnizării sau costuri adiţionale generate de plata cu întârziere (dobânzi penalizatoare). Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...