Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Cu puțin înainte de ora 2 dimineața, ora Israelului, sirenele au pornit în Ierusalim, în sudul și nordul Israelului și în Platoul Golan ocupat. Cerul deasupra Israelului a fost luminat de rachete care se apropiau și de interceptorii apărării aeriene israeliene.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că Iranul a lansat peste 300 de proiectile, inclusiv 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice asupra Israelului.
Vorbind la un briefing la ora locală 7.00, duminică, el a spus că 99 la sută dintre ele au fost interceptate și că Israelul este pregătit pentru evoluții ulterioare.
"Evenimentul nu s-a încheiat", a spus el. "Suntem în continuare pregătiți și pregătiți pentru amenințări și scenarii suplimentare".
Președintele american Joe Biden, care a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu sâmbătă seara, ora Washingtonului, a condamnat atacul "fără precedent" al Iranului și al reprezentanților săi care operează din Yemen, Siria și Irak.
Avioanele americane și două distrugătoare americane, dintre care unul a fost deplasat de Washington în regiune în cursul săptămânii trecute, "au ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele primite", a declarat el. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele americane au interceptat "zeci" de proiectile, în timp ce a făcut apel la Iran să "detensioneze tensiunile".
Biden a declarat că va convoca duminică alți lideri G7 "pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul nerușinat al Iranului". În urma unei solicitări din partea Israelului, Consiliul de Securitate al ONU a programat, de asemenea, o reuniune de urgență pentru duminică pentru a discuta despre atac.
Misiunea Iranului la ONU a declarat pe platforma de socializare X că atacul a fost un răspuns la presupusul atac al Israelului asupra clădirii consulare iraniene din Damasc la 1 aprilie. Aceasta a precizat că "problema poate fi considerată încheiată". Dar a adăugat că, dacă Israelul "va face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever" și a avertizat SUA să "stea departe".
Secretarul general al ONU, António Guterres, a îndemnat toate părțile să dea dovadă de reținere, declarându-se "profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni".
Gărzile Revoluționare ale Iranului au afirmat că "zeci" de rachete și drone au fost lansate împotriva Israelului. Ministerul iranian de Externe a declarat ulterior că atacul a vizat "baze militare" israeliene și că a fost efectuat în apărarea "suveranității și integrității teritoriale" ale Iranului.
Agenția de știri Tasnim, afiliată Gardienilor Revoluției, a descris asaltul drept un "atac pe mai multe niveluri din patru direcții", desfășurând "sute de drone și un număr mare de rachete de diferite tipuri".
Aceasta a precizat că grupul militant libanez Hezbollah, militanții irakieni și rebelii Houthi din Yemen au participat la atacurile împotriva Israelului. Hezbollah a declarat că a lansat zeci de rachete Katiușa asupra unei cazărmi israeliene din Înălțimile Golan.
Serviciul paramedic israelian a declarat că o fetiță beduină de 10 ani a fost grav rănită în sudul țării.
Hagari a declarat că baza aeriană Nevatim, situată tot în sud, a suferit pagube minore, dar că aceasta este încă funcțională.
Presupusul atac al Israelului asupra consulatului din Damasc a reprezentat o escaladare semnificativă a ostilităților care au cuprins Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Hamas și Israel în octombrie.
În ultimele șase luni, forțele israeliene au schimbat aproape zilnic focuri de armă cu Hezbollah în Liban, în timp ce alți reprezentanți iranieni din Irak, Siria și Yemen au tras, de asemenea, rachete și drone asupra Israelului.
Dar până acum, Iranul și Israelul au evitat o confruntare directă. În ciuda istoriei lor îndelungate de dușmănie, cele două țări nu au făcut niciodată schimb de focuri folosind lovituri lansate de pe propriul teritoriu.
Doar o singură dată - în 2018 - forțele iraniene cu baza în Siria au tras direct asupra Israelului.
Atacul iranian "plasează regiunea pe marginea prăpastiei unui război regional mai amplu pe care aproape nimeni nu pare să și-l dorească de fapt", a declarat Jonathan Panikoff, director al Inițiativei Scowcroft pentru Securitate în Orientul Mijlociu a Consiliului Atlantic.
Primul atac direct al Iranului asupra Israelului "spulberă pragul conflictului anterior" în războiul lor de lungă durată, a spus el. "Ceea ce este clar este că acesta este începutul unei noi ere, una în care Iranul este dispus să răspundă direct la atacurile israeliene și, făcând acest lucru, să riște represalii împotriva patriei iraniene".
Conducerea Iranului promisese să se răzbune după atacul asupra consulatului din Damasc, pe care oficialii iranieni au declarat că îl consideră "teritoriu suveran". Lovitura a provocat moartea unui general iranian de rang înalt și a altor șase ofițeri militari.
În ultimele zile, Israelul s-a pregătit pentru răspuns. Anterior, sâmbătă, armata israeliană a anunțat limitări privind adunările publice și a închis școlile pentru următoarele două zile.
Într-o declarație înregistrată sâmbătă, înainte de a convoca cabinetul de război, Netanyahu a spus că apreciază faptul că SUA "se află de partea Israelului", precum și sprijinul Marii Britanii, al Franței și al altor țări.
Mult timp în funcție, premierul a lansat, de asemenea, o amenințare directă la adresa Iranului. "Am stabilit un principiu clar - oricine ne face rău, noi îi facem rău. Ne vom proteja de orice amenințare și vom face acest lucru cu calm și determinare", a declarat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...